Hlavní obsah

Muž nabízel v Brně koupi městských bytů, chytili ho v budově magistrátu

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kriminalisté obvinili z rozsáhlých podvodů, u nichž patrně půjde škoda až do desítek miliónů korun, muže, který nabízel zprostředkování výhodné koupě městského bytu v Brně. Policie zatím ví o patnácti podvedených, od nichž pachatel inkasoval částky od 600 tisíc korun do 1,2 miliónu korun. Okradených bude ale pravděpodobně ještě mnohem více.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Zadržený se prokazoval padělanými doklady s falešným podpisem brněnského primátora Petra Vokřála (ANO). Některé ze schůzek s klienty se dokonce konaly ve veřejnosti běžně přístupných prostorách brněnského magistrátu. Při jedné z nich byl muž nedávno zajištěn.

Hrál jen divadlo

Pokud celková způsobená škoda přesáhne pět miliónů korun, bude muži hrozit za podvod až deset let vězení. V souvislosti s touto kauzou pátrá policie nejen po dalších klientech údajného podnikatele s nemovitostmi Pavla H., ale také po pětašedesátiletém Miroslavu Wagnerovi. Kriminalisté jej podezírají z toho, že při podvodech svému známému pomáhal.

Z výsledků vyšetřování vyplývá, že hlavní pachatel využil své znalosti z oblasti prodeje nemovitostí. Kriminalisté zjistili, že ve skutečnosti žádnou výhodnou koupi městského bytu nebyl schopen zajistit a ani nebyl ve spojení s úředníky brněnského magistrátu. „Používal jednoznačně jako dokumenty falsifikáty, které rozměrově, razítky a ani způsobem provedení neodpovídají skutečným dokumentům,“ uvedl kriminalista Vladimír Machala.

Zaskočen při činu

Muž dokázal v zájemcích o byt svým chováním velmi lehce vzbudit důvěru. Napomáhala k tomu dokumentace, kterou jim předkládal a samozřejmě také to, že se některá setkání konala v magistrátních budovách. V klientech vytvořil dojem, že pro něj není problém zajistit nájemní smlouvu na pěkný městský byt a následně pak domluvit jeho výhodný odprodej.

Ve skutečnosti by ale něco takového nebylo možné. Pronájem i prodej městských bytů se řídí velmi přísnými pravidly. Jde vždy o transparentní operaci schvalovanou vedením příslušné radnice. Přesto si tuto skutečnost nebylo schopno mnoho lidí ověřit. Muž byl zadržen při schůzce v magistrátní budově na Malinovského náměstí.

Policie jej doslova zaskočila a podle Machaly u něj našla mnoho důležitých důkazů. Šlo o setkání, na němž si měl převzít od další z obětí 730 000 korun. Policie nyní zjišťuje, zda muži při shánění padělaných potvrzení, falešných razítek, podpisů a nejrůznější dokumentace nepomáhali další pachatelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám