Hlavní obsah

To fakt půjdu do vězení? divil se pracovník České pošty, který klienty připravil o peníze

Právo, pab
Plzeň

Téměř rok procházelo Marku Horváthovi fiktivní doručování peněžních poukázek, ze kterých inkasoval do vlastní kapsy. Za tu dobu připravil dnes již bývalý poštovní úředník desítky klientů o více než 144 tisíc korun. Za podvod ho v úterý poslal plzeňský soud na 15 měsíců za mříže.

Bývalý pošťák před kamerou utíkalVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Kromě pobytu ve vězení musí dvaatřicetiletý muž zaplatit škodu, kterou Česká pošta uhradila poškozeným v reklamačním řízení. Soud mu dále na rok zakázal pracovat na pozicích s hmotnou odpovědností. Verdikt není pravomocný.

Po vynesení rozsudku zůstal Horváth jako opařený. „To jako fakt půjdu do vězení? Jsem z toho úplně mimo,“ reagoval na otázku soudce Ondřeje Klůse, zda si podá odvolání.

Policisté mi tvrdili, že dostanu maximálně podmínku.
obžalovaný

Podle státního zástupce využil Horváth svého postavení pracovníka přepážky a se složenkami, které bral ze skříně ve volně přístupné kanceláři vedoucí pošty, neoprávněně manipuloval. „V interním elektronickém systému provedl fiktivní doručení a následnou výplatu částky uvedené na konkrétní poukázce,“ konstatoval soudce s tím, že do povinně vyplněných kolonek pak napsal smyšlené osobní údaje adresátů a jejich podpisy zfalšoval. Jednalo se především o přeplatky za energie.

Má exekuce

„Při rozhodování o výši trestu jsem přihlédl k poměrně dlouhé době, po jakou obžalovaný páchal trestnou činnost, počet dílčích útoků a také k výši škody,“ uvedl při zdůvodnění rozsudku Klůs. Horváthovi navíc přičetl i předchozí trest za neoprávněné užívání motorového vozidla. „U obžalovaného jsem zohlednil jedinou polehčující okolnost, a to jeho částečné doznání,“ dodal soudce.

Horváth Právu řekl, že peníze skutečně použil pro vlastní potřebu „Narodilo se mi dítě. Potřeboval jsem kočárek, postýlku a další vybavení,“ snažil se svůj čin obhájit. Že nakonec skončí ve vězení, ale netušil. „Policisté mi tvrdili, že dostanu maximálně podmínku. Proto také nemám advokáta,“ dodal. Z vyjádření soudce vyplynulo, že Horváth čelí několika exekucím.

Podle státního zástupce policisté při realizaci případu zajistili u obžalovaného jako finanční pojistku pro případné odsouzení k náhradě škody osobní vůz značky Mercedes.

Reklama

Výběr článků

Načítám