Hlavní obsah

To fakt půjdu do vězení? divil se pracovník České pošty, který klienty připravil o peníze

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Téměř rok procházelo Marku Horváthovi fiktivní doručování peněžních poukázek, ze kterých inkasoval do vlastní kapsy. Za tu dobu připravil dnes již bývalý poštovní úředník desítky klientů o více než 144 tisíc korun. Za podvod ho v úterý poslal plzeňský soud na 15 měsíců za mříže.

Bývalý pošťák před kamerou utíkalVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Kromě pobytu ve vězení musí dvaatřicetiletý muž zaplatit škodu, kterou Česká pošta uhradila poškozeným v reklamačním řízení. Soud mu dále na rok zakázal pracovat na pozicích s hmotnou odpovědností. Verdikt není pravomocný.

Po vynesení rozsudku zůstal Horváth jako opařený. „To jako fakt půjdu do vězení? Jsem z toho úplně mimo,“ reagoval na otázku soudce Ondřeje Klůse, zda si podá odvolání.

Policisté mi tvrdili, že dostanu maximálně podmínku.
obžalovaný

Podle státního zástupce využil Horváth svého postavení pracovníka přepážky a se složenkami, které bral ze skříně ve volně přístupné kanceláři vedoucí pošty, neoprávněně manipuloval. „V interním elektronickém systému provedl fiktivní doručení a následnou výplatu částky uvedené na konkrétní poukázce,“ konstatoval soudce s tím, že do povinně vyplněných kolonek pak napsal smyšlené osobní údaje adresátů a jejich podpisy zfalšoval. Jednalo se především o přeplatky za energie.

Má exekuce

„Při rozhodování o výši trestu jsem přihlédl k poměrně dlouhé době, po jakou obžalovaný páchal trestnou činnost, počet dílčích útoků a také k výši škody,“ uvedl při zdůvodnění rozsudku Klůs. Horváthovi navíc přičetl i předchozí trest za neoprávněné užívání motorového vozidla. „U obžalovaného jsem zohlednil jedinou polehčující okolnost, a to jeho částečné doznání,“ dodal soudce.

Horváth Právu řekl, že peníze skutečně použil pro vlastní potřebu „Narodilo se mi dítě. Potřeboval jsem kočárek, postýlku a další vybavení,“ snažil se svůj čin obhájit. Že nakonec skončí ve vězení, ale netušil. „Policisté mi tvrdili, že dostanu maximálně podmínku. Proto také nemám advokáta,“ dodal. Z vyjádření soudce vyplynulo, že Horváth čelí několika exekucím.

Podle státního zástupce policisté při realizaci případu zajistili u obžalovaného jako finanční pojistku pro případné odsouzení k náhradě škody osobní vůz značky Mercedes.

Reklama

Výběr článků

Načítám