Hlavní obsah

Soud potrestal vlakovou četu za pád dítěte z vlaku podmínkou

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Petr Marek

Podmíněné osmnáctiměsíční tresty se zkušební dobou na dva roky uložil ve středu Okresní soud v Olomouci vlakvedoucí Jarmile Soukupové a průvodčí Janě Stejskalové, které čelily obžalobě, že zavinily smrt dvouletého dítěte, které předloni zemřelo po pádu z jedoucího vlaku u Štěpánova na Olomoucku.

Obžalované u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Vinnými je uznal z usmrcení z nedbalosti, ač obžalované svorně tvrdily, že nepochybily a při kontrole vlaku před jeho rozjezdem splnily všechny povinnosti, které jim ukládají vnitřní předpisy. Rodina oběti náhradu škody po obžalovaných nepožadovala, České dráhy se s ní již mimosoudně vyrovnaly.

Verdikt však není pravomocný. Obě ženy před jeho vynesením požádaly soud, aby tak učinil v jejich nepřítomnosti, a ten jim vyhověl. Nemohly se tak k rozhodnutí vyjádřit. Navíc si žalobce ponechal lhůtu na odvolání.

Foto: Petr Marek, Právo

Jarmila Soukupová (vlevo) a Jana Stejskalová (vpravo) u olomouckého okresního soudu.

„Obžalované mohly a podle nás i viděly posledního cestujícího, který pravděpodobně dveře vagónu, z nichž dítě vypadlo, nedovřel, a nijak na to nereagovaly. Měly však povinnost přesvědčit se pohledem, že dveře jsou zavřeny, a to z místa, kde bezprostředně před odjezdem vlaku byly, nemohly udělat. Spoléhaly prostě na to, že je vše v pořádku, a tím porušily důležitou povinnost. Vlak měl sice mírné zpoždění a ony zřejmě chtěly jeho odjezd urychlit, ale to není omluvou,“ vysvětlil předseda senátu Petr Bednář.

BEZ KOMENTÁŘE: Tragická nehoda u Štěpánova. Archivní videoVideo: ZZS Olomouckého kraje

Zároveň odmítl úvahy, že dítě mohlo vypadnout z okna, nebo případně z něj mohlo být vyhozeno. „Je to zcela vyloučeno, ač to od některých svědků zaznělo. Šlo však o jejich subjektivní dojmy nebo záměrné lži z důvodu falešné kolegiality. Důkazy to jednoznačně vylučují. Nebylo to možné ani technicky,“ uvedl Bednář.

Obhájci nejsou spokojeni

Obhájci obžalovaných s verdiktem soudu spokojeni nebyli. „Poradím se s klientkou. Osobně ale s rozsudkem ani jeho zdůvodněním spokojena nejsem. Poradím se s ní a předpokládám, že jí doporučím spíše se odvolat,“ řekla Právu advokátka průvodčí Jarmila Pospíšilová.

„Já spokojen jsem. Trest je přiměřený. Lhůtu na odvolání jsem si ponechal jen z procesní opatrnosti,“ uvedl k verdiktu žalobce Jaroslav Rašendorfer.

Neštěstí se stalo předloni 24. července na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem ve směru na Prahu. Dívenka vypadla podle obžaloby z vlaku ve chvíli, kdy stála v blízkosti otevřených dveří toalety a čekala na matku, která tam byla s její čtyřletou sestrou. V rychlosti 111,5 kilometru za hodinu se dveře prudce, neočekávaně otevřely a dívenka vypadla z prostoru u toalety, když se držela rámu dveří, z vlaku. Těžkým zraněním na místě podlehla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám