Hlavní obsah

Když nezabiješ bratry, ohrozíš lidstvo, slyšel hlasy. Mladému vrahovi soud nařídil léčbu

– Tábor • Aktualizováno
Právo, Pavel Orholz

Ochrannou ústavní psychiatrickou léčbu nařídil v pátek Krajský soud v Táboře 27letému Pavlu T. z Počátek na Pelhřimovsku, který loni v říjnu zavraždil kuchyňským nožem dva své 17leté bratry a dalšího zranil. Už předtím bylo zastaveno trestní stíhání, protože mladý muž podle znalců z oboru psychiatrie trpí paranoidní schizofrenií a v době činu byl nepříčetný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Lze jednoznačně konstatovat, že pachatelem je pan obžalovaný a jedná se o zvláště závažný zločin. Závěr o tom, že obžalovaný nebyl v době činu příčetný, považujeme z našeho pohledu za dokázaný. Psychiatrický posudek dělali dva znalci. Bylo dokázáno, že se jedná o nejzávažnější duševní onemocnění, které je léčitelné, ale ne vyléčitelné. Je zjevné, že léčba je celoživotní a musí být pečlivá,“ uvedl v odůvodnění rozsudku soudce Petr Černý.

Vysvětlil, že lékaři budou přezkoumávat stav nemocného každé dva roky. Proti rozhodnutí soudu lze podat stížnost.

Tento člověk nemá vinu na tom, co spáchal.
psychiatrička Marta Holanová

T. v pátek u soudu v Táboře nebyl, léčí se na uzavřeném oddělení Psychiatrické nemocnice v Jihlavě. „Trpí závažnou duševní poruchou, která mu byla diagnostikována už v roce 2016. Ambulantní léčba však nebyla dostatečná. Před trestným činem léky neužíval a jeho duševní stav se zhoršoval. Byl pod vlivem halucinací a bludů, a proto napadl své rodinné příslušníky,“ uvedla v pátek před soudem znalkyně z oboru soudní psychiatrie Marta Holanová.

Příčinou nemoci marihuana?

Zmínila, že paranoidní schizofrenie je možná nejzávažnější nemoc v jejím oboru. „Principem této nemoci je, že si člověk neuvědomuje, že je duševně nemocen. On jednal pod vlivem bludů a halucinací, které bral jako faktické informace. V době činu jednal z jeho pohledu naprosto logicky, a byl přitom naprosto mimo realitu,“ vysvětlila Holanová, která pro T. doporučovala ústavní psychiatrickou léčbu namísto detenčního zařízení.

„Tento člověk nemá vinu na tom, co spáchal,“ je přesvědčená Holanová. Podle ní trpěl zmíněnou psychotickou nemocí už od sedmnácti let. Příčinou nemoci může být u T. buď genetika, nebo také užívání marihuany.

Ústavní psychiatrickou léčbu navrhovala i žalobkyně Libuše Pospíšilová. „Při činu slyšel hlasy, které mu říkaly, že pokud nezabije své bratry, ohrozí celé lidstvo,“ konstatovala Pospíšilová.

T. měl podle znalců v době činu 28. října loňského roku v rodinném domě v Počátcích velmi snížené rozpoznávací schopnosti. Na své dva bratry - dvojčata - zaútočil, když hráli hry na počítači ve společném pokoji, a přestože se bránili, zasadil jim dohromady přes sto ran dlouhým kuchyňským nožem.

Třetí bratr útok přežil také díky tomu, že utekl z domu. T. se v přípravném řízení policistům k činu přiznal. „Chtěl jsem zabít sebe, ale jsem srab, tak jsem zabil bratry,“ sdělil muž policistům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám