Hlavní obsah

Muž, který zavraždil dva sedmnáctileté bratry, je nepříčetný. Skončil v léčebně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pelhřimov

Trestní stíhání šestadvacetiletého muže, který loni v říjnu ubodal v Počátkách na Pelhřimovsku své dva bratry a dalšího bratra napadl, bylo minulý týden zastaveno. Podle znalců byl muž v době činu nepříčetný. Soud bude rozhodovat o tom, jestli pachatel skončí v psychiatrické nemocnici, nebo v detenčním zařízení.

Foto: Jana Pechová, Právo

Dům v Počátkách, kde došlo k tragédii.

Článek

Informace pondělního Jihlavského deníku potvrdila dozorující státní zástupkyně Libuše Pospíšilová z táborské pobočky Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích.

„Je to pravomocně zastavené. Ale upozorňuji na to, že je zde ještě oprávnění nejvyššího státního zástupce k přezkumu takového rozhodnutí,” řekla Pospíšilová.

Tragédie se stala 28. října v rodinném domě. Muž podle kriminalistů zaútočil v nočních hodinách na své bratry nožem. Nepřežila sedmnáctiletá dvojčata, jejich další starší bratr si zachránil život útěkem z domu. Kriminalisté tehdy uváděli, že pachateli hrozí vězení na 15 až 20 let, případně výjimečný trest.

Podle informací Deníku byl muž propuštěn z vazby a v současné době je pod dohledem lékařů na uzavřeném oddělení Psychiatrické nemocnice Jihlava, kde bude čekat na další rozhodnutí soudu.

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Soud v Táboře by se měl případem zabývat v nejbližší době. „Je pravděpodobné, že v této věci bude nařízeno veřejné zasedání ještě během tohoto měsíce," sdělil Deníku soudce Petr Černý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám