Hlavní obsah

Srážku vlaků u Mříče zavinil zřejmě strojvůdce

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srážku vlaků u Mříče na Českokrumlovsku způsobila podle vyšetřovatelů Drážní inspekce s největší pravděpodobností chyba strojvedoucího jednoho z vlaků, který projel návěstidlo stůj. Při havárii se 3. května letošního roku zranilo čtrnáct lidí, z toho čtyři středně těžce. O výsledcích dosavadního vyšetřování informoval ve středu mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Srážka vlaků na ČeskokrumlovskuVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Zatím vše nasvědčuje tomu, že došlo k selhání lidského faktoru. Bezprostřední příčinou nehody bylo projetí návěstidla zakazujícího jízdu,“ uvedl Drápal.

Zmínil, že inspektoři zatím nezjistili jakoukoliv technickou závadu. Chybu zřejmě udělal strojvedoucí vlaku mířícího z Volar do Českých Budějovic. „Vyšetřování však stále pokračuje a podrobnější informace budou v závěrečné zprávě, která bude hotová za několik měsíců,“ konstatoval Drápal.

Foto: Mapy.cz

Policisté zatím ze srážky nikoho neobvinili. „Čekáme především také na to, jak dopadne vyšetřování Drážní inspekce,“ uvedla mluvčí českokrumlovské policie Lenka Pokorná.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Srážka dvou vlaků na Českokrumlovsku

Po srážce dvou osobních vlaků přepravili záchranáři do nemocnic v Českém Krumlově a v Českých Budějovicích celkem čtrnáct zraněných. Na místě zasahoval i vrtulník letecké záchranné služby. Pacienti většinou utrpěli pohmoždění hlavy a páteře. V nemocnicích byli hospitalizováni maximálně několik dnů a nebyli bezprostředně ohroženi na životě. Mezi cestujícími byly i děti z Lesní školky v Třísově.

Trať mezi Českými Budějovicemi a Černým Křížem byla 3. května kvůli havárii uzavřená. Při srážce vznikla škoda za více než šest miliónů korun. Soupravy jezdící na pošumavské železnici využívají hlavně turisté k cestám na Lipno, do Českého Krumlova, nebo na Šumavu.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Srážka dvou vlaků na Českokrumlovsku

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám