Hlavní obsah

Státní zástupce chce pro bývalé manažery Čepra šestileté vězení

Praha
Aktualizováno

Státní zástupce požaduje pro bývalé vrcholné manažery Čepra Tomáše Kadlece a Alexandra Houšku šest let vězení. Dále chce, aby jim soud uložil nejméně pětiletý zákaz působení ve statutárních orgánech firem a také povinnost společně uhradit způsobenou škodu, kterou Čepro vyčíslilo na 260 miliónů korun. Obžalovaní své obvinění z porušení povinností při správě cizího majetku odmítají. Verdikt padne ve středu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeden z obžalovaných Tomáš Kadlec na archivním snímku

Článek

Bývalý generální ředitel Čepra Kadlec, který dříve vedl Národní bezpečnostní úřad a působil také v Bezpečnostní informační službě, i někdejší obchodní ředitel Houška čelí obžalobě už téměř osm let. Státní zastupitelství jim vytýká údajně nevýhodné transakce z roku 2005.

„Pánové obžalovaní vyváděli svým působením ve společnosti Čepro finanční prostředky ve prospěch společnosti Czech Energospace. Při obchodování s pohonnými hmotami se vzdávali marží a zisků, které mohla Čepro od Czech Energospace inkasovat,“ popsal v pondělí v závěrečné řeči státní zástupce Tomáš Minx u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Neznámá firma

Žalobce upozornil, že Czech Energospace byla v té době na trhu absolutně neznámá, že neměla žádnou historii ani majetek a že s ní Čepro uzavřelo smlouvu krátce poté, co firma získala oprávnění k obchodu s pohonnými hmotami.

„Co vedlo obžalované k tomu, že společnosti Czech Energospace poskytli zálohu, a co od této společnosti očekávali, když už na samém počátku selhala a pohonné hmoty nedodala?“ ptal se Minx. Jediným vysvětlením je podle něj to, že se danou firmu snažili jakýmkoliv způsobem zvýhodnit a udělat vše pro to, aby „si sáhla na zisk”.

Kadlec s Houškou chtěli podle Minxe těchto několik obchodů zamaskovat a podřadit pod obměnu státních hmotných rezerv, což se jim nepodařilo. Jejich motivací prý zřejmě bylo „nějaké jiné finanční propojení, které nebylo zmapováno”.

Dvakrát zproštěni

Upozornil také na to, že Kadlec čelí dalšímu trestnímu řízení pro daňový únik v souvislosti s penězi, které přišly na jeho švýcarský účet. „Každý ať si učiní obrázek, proč si pan Kadlec v té době zakládá účet a proč zrovna ve Švýcarsku,“ podotkl.

Dvojici v minulosti opakovaně osvobodila soudkyně Helena Králová, které nakonec nadřízený senát případ odebral a přidělil jej její kolegyni Ivaně Tiché. Králová také kvůli promlčení zastavila stíhání Kadlece s Houškem za obdobné činy z let 2003 a 2004.

Státní zástupce připomněl, že závěrečnou řeč v kauze přednáší „potřetí nebo počtvrté”. Při minulém hlavním líčení dvojici navrhl totožnou výši trestů. Kadlec s Houškou se od počátku hájí tím, že zmíněnými obchody ve státním podniku pouze plnili strategický úkol, který vyplynul ze vstupu Česka do EU – tedy obměnu paliv.

Obhájce: Čepro se muselo spolčit s „čertem”

„Tvrzení státního zástupce zásadně odmítám jako účelová,” řekl v pondělí Kadlec, který popřel, že by při podpisu věděl o nevýhodnosti smluv nebo o možném vzniku škody. „Nemohu říci, že bych se nyní choval a rozhodoval jinak,” přidal se Houška.

Houškův právník Miroslav Kříženecký doplnil, že Czech Energospace je „čert”, s nímž se Čepro muselo obchodně spolčit, aby dostálo svým úkolům. Otázka podle něj vůbec nezní, zda mohlo Čepro na transakcích vydělat - nemohlo, protože by nesplnilo strategický úkol.

Kadlecův advokát Radek Ondruš pak obvinění přirovnal k „výběrové spravedlnosti” uplatňované v 50. letech minulého století - totiž že jednání, které je ve společnosti obvyklé, se v případě konkrétních lidí kriminalizuje. Oba právníci požadují, aby soud klienty zprostil viny, případně aby jejich stíhání zastavil.

Reklama

Související témata:

Související články

Houška odmítl obžalobu v kauze Čepro

Bývalý obchodní ředitel státního ropného gigantu Čepro Alexandr Houška ve středu před Obvodním soudem pro Prahu 1 odmítl obžalobu, podle které spolu...

Výběr článků

Načítám