Hlavní obsah

Soud zrušil osvobozující rozsudek nad někdejšími manažery Čepra

Praha

Jednání někdejších vrcholných manažerů společnosti Čepro bude znovu posuzovat justice. Pražský městský soud totiž zrušil prosincový osvobozující verdikt obvodního soudu, který někdejšího generálního ředitele Tomáše Kadlece a bývalého obchodního ředitele Alexandra Houšku zprostil obžaloby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Kadlec

Článek

Odvolací soud rozhodl o zrušení rozsudku v neveřejném zasedání, které se konalo 31. května. Vyhověl tak státnímu zástupci, který nesouhlasil se zprošťujícím prosincovým verdiktem Obvodního soudu pro Prahu 1.

Podle informací ČTK měl odvolací senát pochybnosti o správnosti skutkových zjištění a rozsudku také vytkl podstatné vady předchozího řízení a porušení trestního zákoníku.

Obžaloba tvrdí, že Kadlec s Houškou porušili v roce 2005 povinnost vykonávat svou funkci s péčí řádného hospodáře. Státnímu distributoru paliv Čepro prý způsobili škodu 156 miliónů korun, za což jim v případě prokázání viny hrozí až osm let vězení.

Zasáhl nejvyšší státní zástupce

Muži obvinění od počátku odmítají. Justice je v minulosti pravomocně zprostila viny s tím, že Kadlec s Houškou se snažili vyplnit úkol, který vyplynul ze vstupu Česka do EU - tedy obměnu paliv. Do kauzy se však po dovolání nejvyššího státního zástupce vložil Nejvyšší soud, který věc přikázal znovu projednat.

Ve všech transakcích, které obžaloba zmiňuje, figuruje společnost Czech Energospace. Údajně plnila roli bílého koně a sloužila Kadlecovi s Houškou k vyvádění peněz z Čepra. Obchody prý vypadaly převážně tak, že Čepro palivo levně prodávalo a draze nakupovalo zpátky.

Muži původně čelili obžalobě i za skutky z let 2003 až 2004, toto trestní stíhání však soudy zastavily kvůli promlčení.

Reklama

Související témata:

Související články

Exšéf Čepra Kadlec půjde znovu před soud

Někdejší generální ředitel Čepra Tomáš Kadlec bude podle zjištění Práva muset kvůli podezření z rozsáhlých machinací na úkor této strategické státní ropné...

Výběr článků

Načítám