Hlavní obsah

Na Olomoucku se zřítila štítová zeď domu, nikdo nebyl zraněn

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Pomoc tří jednotek hasičů spojenou s technickou asistencí si vyžádal v sobotu večer pád štítové stěny staršího rodinného domku v Rakodavech, místní části Věrovan na Olomoucku. Část objektu, kde se „havárie“ stala, je neobydlená a nikdo se tam zrovna nenacházel. Nikdo nebyl zraněn. Právu to v neděli řekl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči pomáhají po zřícení štítové stěny rodinného domku na OlomouckuVideo: Hasiči Olomouckého kraje, .

 
Článek

Oznámení o události centrum tísňového volání podle Hošáka přijalo krátce po půl sedmé večer s upřesněním okolností a vyloučením možného zranění osob. Na místo ihned vyrazily požární jednotky z Olomouce a Prostějova, posílené o posádky vozidel se speciální technikou s předurčením pro destrukce a závaly, a dobrovolní hasiči z Věrovan.

„Po příjezdu jsme provedli důkladný průzkum místa po zřícení části zdiva ze štítové stěny, vyhodnotili možná hrozící nebezpečí a v součinnosti pro konzultaci povolali také statika. Z celkové analýzy vyplynula nutnost pažení nosné stěny rodinného domu a návazně na to odlehčení v podobě odstranění zbylé části zdiva po úrovně tak zvaného věnce,“ uvedl mluvčí.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Část domu, kde štítová část spadla, je naštěstí neobydlená.

Během zásahu bylo rovněž ve spolupráci s hotovostní službou energetické společnosti zajištěno z bezpečnostních důvodů odpojení nedalekého vedení elektrického proudu.

„Jednalo se o časově náročný zásah s ohledem na dodržování maximální bezpečnosti pro všechny zasahující, kompletní bezpečnostní opatření jsme tak ukončili až v brzkých ranních hodinách následujícího dne. Místo události jsme závěrem bezpečnostně ohraničili a provedli poučení vlastníků objektu,“ dodal Hošák.

Reklama

Výběr článků

Načítám