Hlavní obsah

Novorozence zabalila do igelitky a odhodila na poli. Soud jí potvrdil 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Za vraždu novorozence si jeho matka ze Štětí na Litoměřicku odpyká 15 let ve vězení. Nejvyšší soud odmítl dovolání, a potvrdil tak pravomocný rozsudek. Informovala o tom Marcela Trejbalová, mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem, který případ řešil jako první instance.

Foto: Aleš pelikán, Právo

Obžalovaná žena před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Žena dítě porodila předloni 11. března v garsonce u svého bratra, kde v tu dobu žila. Bylo to necelé tři měsíce potom, co se po čtyřleté známosti rozešla s přítelem. Dítě bylo podle znalců schopné dalšího života. Podle soudu ho po porodu neošetřila a zabalila nejprve do ručníku a pak do igelitové tašky, kterou zavázala na uzel. Mrtvé dítě o zhruba měsíc později, loni 12. dubna, našel traktorista na poli.

Mrtvé dítě mělo zlomenou spánkovou a temenní kost a pohmožděninu mozku, což mělo podle znalců vést zřejmě k jeho smrti. Vzhledem k časovému odstupu od smrti a nálezu těla není podle soudu jednoznačná příčina smrti úplně jistá. Lze ale mít za prokázané, že žena uložila dítě do igelitové tašky a tu zavázala na uzel.

Chtěla ho dát do babyboxu

Obžalovaná u ústeckého krajského soudu uvedla, že těhotenství neřešila kvůli krizi ve vztahu a plánovala, že dítě uloží do babyboxu. Později u vrchního soudu uváděla, že usmrcení dítěte nebylo úmyslné ani plánované.

„Lituju toho, co se stalo, nejsem schopná vám vysvětlit, v jakém rozrušení jsem se nacházela," řekla matka u vrchního soudu.

Nejvyšší soud zatím nezveřejnil plné odůvodnění svého rozhodnutí. Ženě ještě zbyla možnost podat poslední mimořádný opravný prostředek, tedy ústavní stížnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám