Hlavní obsah

V Krnově hořela národní kulturní památka, někdejší textilka Karnola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krnov
Aktualizováno

V Krnově na Bruntálsku hořela budova bývalé textilky Karnola. Jde o národní kulturní památku, potvrdil Petr Kůdela, mluvčí hasičů. V části, jež hořela nejvíc, byly v prvním patře staré tkalcovské stroje, sdělila mluvčí města Dita Círová. Po zhruba čtyřhodinovém zásahu se hasičům podařilo po 20. hodině dostat požár pod kontrolu.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Požár areálu bývalé textilky Karnola v Krnově.

Článek

Hasiči nicméně na místě zůstanou až do čtvrtečního rána, řekl okolo 20:45 mluvčí hasičů Jakub Kozák. „Požár se podařilo lokalizovat po 20:00. Na místě se dohašuje v zadním traktu, počet jednotek už redukujeme,” uvedl Kozák. Po úplném dohašení ale budou hasiči hlídat místo požáru.

Oheň vypukl před 16:00. S plameny bojovalo 90 profesionálních i dobrovolných hasičů z 19 jednotek. Během zásahu byl lehce zraněn jeden z hasičů. Škoda dosáhne podle prvních odhadů několika milionů korun, především z historického hlediska půjde nepochybně o mimořádné škody. „Jeden dobrovolný hasič byl lehce zraněn, utrpěl drobné popáleniny a byl ošetřen záchrannou službou,” uvedl Kozák. „Příčinu ani výši škody zatím neznáme, nicméně vzhledem k historické hodnotě bude vysoká,” dodal.

Hasičům komplikovala práci především členitost objektu. „Velmi těžko se dostáváme dovnitř, takže musíme používat výškovou techniku,“ řekl již v podvečer Kozák. Navíc v místě prohořívaly rákosové stropy a objekt byl silně zakouřen. V četných intervalech tak bylo nutné střídat i dýchací techniku.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Požár areálu bývalé textilky Karnola v Krnově.

„Byl tam velký archiv vzorníku látek od roku asi 1870, tam šlehaly plameny nejvíce,” uvedla Círová. Podle ní má v části areálu objekty také Zemský archiv v Opavě. „Vlastníme polovinu celého areálu, druhou polovinu vlastní Zemský archiv v Opavě, který to teď celé zrekonstruoval během 13 let a poslední rekonstrukci za 40 miliónů korun uzavřel v listopadu,” dodala Círová.

„Z historického a památkového hlediska by byla velká ztráta, pokud by požár budovu hodně zničil. Děsím se toho, co se dozvíme o rozsahu poškození,“ řekl krnovský historik Alexandr-Michl Bernard.

Foto: FB města Krnov

Hasiči u požáru bývalé textilky Karnola v Krnově.

Šok je to pro vedoucí Městského muzea v Krnově Ivanu Zajícovou. „Vím to teprve pár minut, je to pro mě obrovský šok. Právě se mělo začít rekonstruovat. Plánovali jsme tam vybudovat úplně nové expozice,“ řekla v podvečer Zajícová.

Místní lidé na sociálních sítích se sice rozčilují nad tím, že objekty bývalé Karnoly nebyly dobře zabezpečeny, to se ale podle Zajícové inkriminovaného objektu netýkalo. „Zabezpečeno to bylo, byl tam i alarm,“ řekla.

Foto: FB města Krnov

Požár bývalé textilky Karnola v Krnově.

Budova bývalé přádelny s dílnou vzorkovny z roku 1900 byla vyhlášena národní kulturní památkou v únoru 2010. V budově je historicky cenná vzorkovna, v níž se v továrně na vlněné zboží Alois Larisch a synové navrhovaly sezónní vzory tkanin.

V takzvané dezinatuře se dochovalo původní vybavení - například soukací stroj, ruční tkalcovské stavy nebo sbírka vzorníků látek; nejstarší pochází ze sedmdesátých let 19. století. Do dneška se vše dochovalo ve stavu posledního pracovního dne.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Historik Alexandr Michl-Bernard na nádvoří památkově chráněné továrny na vlněné zboží Alois Larisch a synové na Říčním okruhu, bývalé vzorkovny textilní společnosti Karnola v Krnově na Bruntálsku (archivní snímek z října 2017).

Krnovská továrna Karnola se dostala do hospodářských problémů zejména kvůli finanční krizi v roce 1998 v Rusku - jednom z jejích významných exportních teritorií. Textilce navíc dvakrát zasadily citelnou ránu ničivé povodně. Věřitelé Karnoly tehdy přihlásili pohledávky asi 180 miliónů. Už v roce 2006 Krnov uvažoval o přeměně areálu na muzeum, o rok později koupil budovy od správkyně konkurzní podstaty.

Začátkem letošního roku Krnov uspěl s projektem, který plánuje z 15 let chátrající budovy udělat muzeum i areál pro veřejné akce. Práce měly začít příští rok, otevřeno mělo být v roce 2020. Náklady na úpravu se odhadovaly na 123 miliónů korun. Město na projekt, který zahrnuje i úpravu okolí, získalo dotaci 95 miliónů korun z Evropské unie. Deseti milióny korun měl přispět kraj, 18 milióny město.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám