Hlavní obsah

Ukrajinec skoro zavraždil řidiče, který ho zablokoval. Odsedět si má osm let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nervy na uzdě neudržel loni před Vánocemi Ukrajinec Vjačeslav Lysenko (32), když pobodal řidiče, který ho zablokoval. Za pokus o vraždu by si měl odsedět osm let. Po jeho odpykání navíc čeká Lysenka desetileté vyhoštění z republiky. Nepravomocný verdikt vynesl ve čtvrtek pražský městský soud. Lysenko se proti němu na místě odvolal.

Obžalovaný Vjačeslav Lysenko u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Lysenko se loni týden před Vánocemi pustil v Praze 9 do hádky s o sedm let mladším řidičem, který zaparkováním svého vozu zablokoval dacii, kterou Lysenko na místo přijel. Hádka posléze přerostla ve fyzický konflikt.

V jeho průběhu vytáhl Ukrajinec zavírací nůž, kterým mladíka dvakrát bodl, jednou do zad a jednou do hrudníku. Trefil při tom nožem levou srdeční komoru, asi dva milimetry od životně důležité tepny, při jejímž poranění by muž zemřel.

Foto: Novinky

Obžalovaný Vjačeslav Lysenko u soudu

Obžalovaný se hájil tím, že zranění poškozenému způsobil, když jej napadli dva muži (poškozený se svým známým), a tvrdil, že se jednalo o sebeobranu. Konkrétně uváděl, že měl dostat zhruba patnáct až dvacet ran pěstí a že byl kopán po celém těle patnácti až dvaceti kopy. Popisoval také, že po něm skákali.

Měnil výpověď

„Senát dospěl k závěru, že důkazy, které byly opatřeny, vylučují, že by šlo o natolik agresivní útok, kterému by se obžalovaný bránil,“ uvedla předsedkyně soudu Silvie Slepičková. Šlo především o fotky Lysenka pořízené bezprostředně po incidentu, na nichž žádná zranění nejsou vidět, dále dvě lékařské zprávy nebo výpovědi zasahujících policistů.

Proti Lysenkovi hovořil také fakt, že během řízení několikrát měnil svou výpověď. „Obžalovaný jednal minimálně v nepřímém úmyslu poškozeného usmrtit, k čemuž nedošlo jen díky velké náhodě a rychlé lékařské pomoci,“ uzavřela Slepičková.

Ukrajinec byl také odsouzen za padělání veřejné listiny, protože se prokazoval falešným, rumunským dokladem totožnosti. „Pokud by šlo o prošlý doklad, pak by šlo uvažovat o obhajobě obžalovaného, že jde jen o jakýsi talisman,“ odmítla Lysenkovu verzi Slepičková.

Reklama

Výběr článků

Načítám