Hlavní obsah

Vandalové počmárali v Krkonoších přísně chráněnou jeskyni

– Krkonoše
Právo, Vladislav Prouza

Tábor po vzoru pravěkých lovců mamutů rozbila v krkonošských Horních Albeřicích skupina vandalů. Táborníci porušili zakázaný vstup do první chráněné zóny Krkonošského národního parku (KRNAP), kde na konci někdejšího Bischofova lomu zanechali na ústí Albeřické jeskyně kolekci nástěnných maleb. Zimu navíc zaháněli přísně zakázaným otevřeným ohněm.

Foto: Správa KRNAP

Malby zanechané u vstupu do Albeřické jeskyně

Článek

„Jde o do nebe volající lidskou hloupost,” komentoval událost náměstek ředitele Správy KRNAP Václav Jansta. Vyhořelými uhlíky navíc vandalové pomalovali stěny jeskyně v bývalé kulturní památce Albeřické lomy. Statut památky lomy v roce 2008 pozbyly, jelikož se nacházejí v nejpřísněji chráněné přírodní lokalitě, což předpokládá dostatečnou záruku ochrany.

Malby na skále znázorňující zvířata, lidské postavy doplněné nápisy Ahoj a Expedice AC připomínají primitivní kresby ze starší doby kamenné.

Incident se odehrál v čase, kdy v jeskyni začínají zimovat přísně chránění netopýři vodní, velcí a vrápenci malí. „Rozdělání ohně v ústí Albeřické jeskyně je obzvláště alarmující. Kouř může odradit netopýry od vletu na zimoviště, kam se pravidelně vracejí, a dokonce v něm vyhledávají stále stejné místo,“ upozornil dále Jansta.

Vetřelci mohli netopýry nadobro odradit od pozdějších návratů do zimního úkrytu. Netopýři jsou v případě zimních úkrytů, kde prospí celou zimu, velmi konzervativní. „Je-li tradiční zimoviště poškozeno, musejí hledat náhradní. Zbytečně ztrácejí energetické zásoby, které jim mohou chybět do jarního probouzení,“ dodal Jansta.

Spálili připravená prkna

Vstup do Bischofova lomu nepřestavuje pouze hrubý prohřešek proti ochraně přírody. Lidem zde hrozí v lepším případě vážný úraz způsobený padajícím kamením.

Jeskyni v Horních Albeřicích objevenou v roce 1887 v minulosti poprvé odborně prozkoumali a vstup osadili bytelnými dveřmi tamní jeskyňáři. Jeskyně s prozkoumanou délkou okolo 250 metrů a doposud zmapovanými čtyřmi patry je nejdelší a nejrozsáhlejší v Krkonoších. Součást jeskynního labyrintu tvoří největší podzemní jezero v Česku, dnes kvůli suchu skoro vyschlé, a mramorová propast.

Chodby zatopené vodou vedou do sousedního Polska. „Spálili nám prkna připravená na práce v jeskyni. Jsme tady skoro každý den. Minuli jsme se s nimi o dva dny. Šlo zřejmě o odrostlejší děti. Nepili, flašky se tady neválely. Nejednalo se o první případ. Minule vchod do jeskyně dokonce posprejovali,“ informoval Radko Tásler z České speleologické společnosti v Albeřicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám