Hlavní obsah

Otec zavíral děti do hladomorny, dostal sedm let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnský krajský soud potrestal v pondělí za týrání a držení dětského porna sedmi roky vězení muže původem z Ruska (47), který na jihu Moravy provozoval penzión. Otec dnes osmiletou dívku a jejího o dva roky staršího bratra týral, a dokonce je zavíral i do sklepní místnosti, které se přezdívalo hladomorna či pokoj pláče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rus s americkým občanstvím děti trápil od října 2015 do poloviny května loňského roku.

„Obžalovaný výchovně selhával v péči o své děti. Obě děti bil rukou i řemenem, dceru pravidelně několikrát týdně zavíral do sklepní místnosti, chlapce tam zavřel nejméně jednou. Dívka chodila ve špinavém oblečení, trpěla podvýživou, měla mnohočetná povrchová zranění. U obou dětí se rozvinula posttraumatická stresová porucha,“ prohlásil v odůvodnění předseda senátu Miloš Žďárský.

„Dívku surově bil smetákem i do hlavy, bouchal její hlavou o zeď, nadával jí a nejméně desetkrát za měsíc na několik hodin i dní zavíral do místnosti ve sklepě, hladomorny. V místnosti byla cihlová podlaha, plesnivá matrace, 19 stupňů a pětasedmdesátiprocentní vlhkost. Byla tam ve tmě, bez možnosti použití toalety,“ popsala děsivé podmínky státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

Vinu odmítl

Otec před soudem tvrdil, že se ničeho špatného nedopustil. „Obžaloba se zakládá na zcela přehnaných skutečnostech. Vyšetřování bylo protizákonné. To o dceři vůbec neodpovídá realitě, o synovi je to vykonstruované,“ rozčiloval se muž.

„Syna jsem potrestal jen jednou, když jsem zjistil, že falšoval známky. Dceru jsem poslední měsíce těžko zvládal, ale nedopouštěl jsem se žádného takového násilí,“ vysvětloval. „Místnost, o které se zde hovoří jako o hladomorně, byla absolutně otevřená, mohly tam nahlédnout stovky lidí, měl jsem tam lahve vína. Nikoho jsem nikam nezamykal,“ tvrdil.

Podle soudce Žďárského muže usvědčují výpovědi svědků, například pokojských z penziónu, stejně jako další důkazy a znalecké posudky. „V oné hladomorně byly dveře s petlicí zavírané zvenku, místnost byla bez oken a přístupu denního světla, na podlaze ležely znečištěné lůžkoviny. Analýza DNA potvrdila kontakt dětí s touto lůžkovinou,“ upozornil soudce.

Případ ale ještě není u konce, otec se proti trestu na místě odvolal, a případem se tak bude muset zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám