Hlavní obsah

Němci předali exsenátora Nováka českým úřadům. Ty ho pustily na kauci

• Aktualizováno
Právo, Jakub Bartosz

Bývalého senátora Alexandra Nováka, který je s dalšími 25 lidmi stíhaný v dotační kauze ROP Severozápad, Německý soud ve Frankfurtu nad Mohanem ve středu vydal do Česka. Stíhán bude na svobodě. Podle státního zástupce poskytl dostatečné záruky pro propuštění. V Česku podle informací Práva Novák zaplatil kauci zhruba 16 miliónů korun.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý senátor Alexandr Novák

Článek

Podnikatel s německým občanstvím byl ve vydávací vazbě v Německu od loňských Vánoc, kdy ho zadržela policie na letišti. Od té doby byla vazba několikrát prodlužovaná a čeští kriminalisté usilovali o jeho vydání k trestnímu stíhání.

Informaci o vydání Nováka potvrdila Právu mluvčí vrchního zemského soudu ve Frankfurtu nad Mohanem Gundula Fehnsová-Böerová. „Stíhaná osoba souhlasila se zjednodušeným řízením,“ sdělila s tím, že k vydání došlo ve středu.

Obvinění kvůli dotacím

Kriminalisté Nováka podezřívají z ovlivňování dotačních projektů v rámci Regionálního operačního programu Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu jsou obviněni politici, vysocí úředníci a podnikatelé.

„Aktuálně je všech 26 obviněných osob stíháno na území České republiky,” potvrdil informaci o Novákově předání agentuře ČTK státní zástupce Tomáš Minx z pražského vrchního státního zastupitelství.

Podle informací Práva si Nováka předala na hranicích česká policie a putoval k soudu v Ústí nad Labem, kde požádal o možnost složení kauce, aby mohl jít na svobodu, čemuž soud vyhověl.

Podle Minxe Novák poskytl dostatečné záruky pro propuštění.

Novák má s trestním řízením zkušenosti, v minulosti dostal čtyřletý trest vězení za přijetí úplatku za více než 40 miliónů korun. V roce 2015 se dostal podmínečně na svobodu, když si odpykal polovinu trestu, zaručil se za něj tehdy motorkářský spolek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám