Hlavní obsah

Na Českolipsku se zřítilo malé letadlo, dva mrtví

Právo, Novinky, ČTK, mip, ok
Aktualizováno

V lesích na Českolipsku havarovalo v úterý ráno malé letadlo. Novinkám to potvrdila policie. Na místo vyrazilo několik záchranářských vozů a také vrtulník. Podle záchranářů dva lidé pád nepřežili.

Foto: SDH Mimoň

Trosky letadla u Stráže pod Ralskem

Článek

Stroj spadl v lese poblíž závodu Diamo u Stráže pod Ralskem. Záchranáři na místo vyslali tři posádky a vrtulník. „Měli jsme tam dva pacienty, kteří ale utrpěli zranění neslučitelná se životem. Více podrobností nemám k dispozici,“ řekl Novinkám mluvčí záchranářů Michael Georgiev. Nikdo další v letadle nebyl.

Foto: SDH Mimoň

Trosky letadla u Stráže pod Ralskem

Podle jednoho svědka nebyl před pádem slyšet zvuk motorů. "Někdo říkal, že jakoby kuckaly. Pak bylo ticho. Letadlo kroužilo asi osm až deset vteřin a pak prostě spadlo na břicho," řekl fotoreportérovi ČTK svědek, který si nepřál být jmenován. Po pádu bylo letadlo bez jednoho křídla a druhé hořelo. Podle svědka byl žár tak silný, že se k letadlu nedalo přiblížit.

Foto: Michael Polák, Právo

Hasiči nedaleko spadlého letadla

Podle mapy z portálu Flightradar24.com startovalo letadlo u středočeské Dobříše, přeletělo Křivoklátsko a přes Štětí, Máchovo jezero a Mimoň doletělo ke Stráži pod Ralskem. Leteckému záchranáři Stanislavu Mackovíkovi řekli svědkové nehody, že letadlo mělo ve vzduchu v poslední fázi problémy.

Foto: SDH Mimoň

Trosky letadla u Stráže pod Ralskem

„Údajně prý nejdříve mířilo na budovu pod lešením, kde pracovali lidé, kteří se snažili na poslední chvíli utéct. Pilot to ale pravděpodobně ještě vybral a vletěl na kraj lesa. K zemi prý padal plochou vývrtkou,“ řekl Mackovík.

Podle policie se mělo jednat o stroj Cessna 421. Policisté uvedli, že jsou kvůli nehodě v kontaktu s Řízením letového provozu.

Mluvčí policie Ivana Baláková sdělila, že letadlo se zřítilo v hustém mladém lese poblíž kopce Lipka. "V torze letadla byla nalezena dvě ohořelá těla. Totožnost neznáme. Bude provedena soudní pitva," uvedla mluvčí. Vyšetřování příčiny nehody je podle ní v počátcích a zapojí se do něj úřad pro vyšetřování leteckých nehod.

Policie místo nehody uzavřela a Baláková předpokládá, že vyšetřování tam potrvá minimálně do večera.

Reklama

Výběr článků

Načítám