Hlavní obsah

Zmlátili ho a nechali umrznout. Soud začal řešit případ mužů obžalovaných z vraždy bezdomovce

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauzu dvou bezdomovců, kteří čelí obžalobě z vraždy svého známého, začal ve čtvrtek rozplétat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě. Muži podle žalobců loni v Olomouci surově napadli rovněž bezdomovce, zmlátili ho a v mrazu ho pak odvlekli na málo frekventované místo, kde poté umrzl. Nyní jim za to hrozí až osmnáct let za mřížemi.

Soud s bezdomovci obžalovanými z vraždy svého známéhoVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Vše se odehrálo loni 21. ledna v Lazecké ulici před stavebními buňkami, v nichž pobývali lidé bez domova. Obžalovaní Karel Dubský (30) a Václav Vrtek (23) tam známého napadli v opilosti po předchozí hádce.

„Dubský ho nejprve dvakrát udeřil pěstí do obličeje, a když upadl na zem, postavili jej na nohy a vzápětí ho dalšími ranami do obličeje napadl Vrtek. Oběť ležící na zemi pak několikrát udeřili torzem židle. Bezvládného muže pak odvlekli na odlehlé místo, a tam ho zanechali,” stojí v obžalobě.

„S ohledem na klimatické podmínky, které panovaly, si museli být vědomi, že napadený může umrznout, což se také stalo,“ uvedla žalobkyně Michaela Šoková s tím, že bezprostřední příčinou smrti byl otok mozku, který se rozvinul v důsledku podchlazení.

Foto: Právo

Karel Dubský u olomouckého krajského soudu.

Muže nalezl na druhý den náhodný kolemjdoucí při venčení psa. Policisté se původně domnívali, že umrzl bez cizího zavinění.

Obžalovaní u KS využili svého práva a stejně jako v přípravném řízení nevypovídali. Dubský však podle jeho obhájce Františka Stratila jakoukoliv vinu rezolutně popírá. „Odmítá, že by muže napadl, že by ho chtěl usmrtit,“ prohlásil advokát.

Oba mají za sebou bohatou trestní minulost a k soudu je přivedla eskorta přímo z výkonu trestu. Dubský byl trestán již desetkrát, Vrtek šestkrát. Vesměs to bylo za majetkovou trestnou činnost, nebo výtržnictví. KS se bude případem zabývat i v pátek, kdy by mohl padnou i rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám