Hlavní obsah

Brutal Assault začal nešťastně, pádem ze žebříku

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Josefov u Jaroměře

Pádem 38letého řemeslníka ze skoro pětimetrového žebříku začal ve středu úderem poledne v Josefově u Jaroměře extrémní metalový festival Brutal Assault.

BEZ KOMENTÁŘE: Návštěvníci festivalu Brutal AssaultVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Muž provádějící dokončovací práce na osvětlení festivalového dějiště utrpěl při tvrdém pádu poranění páteře, hrudníku a hlavy. „Byl letecky transportován do královéhradecké fakultní nemocnice. Policie záležitost standardně prošetřuje,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová. Zranění by podle informací Práva neměla muže přímo ohrožovat na životě.

Událost způsobila v areálu josefovské pevnosti zaplněné tisícovkami prvních účastníků manévry záchranářů, strážníků a policistů. Příslušníky složek integrovaného záchranného systému jistil ze vzduchu vrtulník. Auta záchranářů se proplétala mezi davy metalistů.

„Doufejme, že šlo o první a poslední podobný zásah na letošním festivalu. Brutal Assault nepatří z pohledu policie mezi problémové akce,“ poznamenala policistka Kormošová.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Auta záchranářů se proplétala mezi davy metalistů.

Čekají dvacetitisícovou účast

Akce proběhla profesionálně, bez újmy dalších osob ze zaplněného Josefova, kde pořadatelé jednoho z nejmasovějších festivalů Česka letos očekávají dvacetitisícovou návštěvnost.

„Obliba festivalu každoročně roste. Letos půjde o minimálně dva tisíce lidí více nežli loni. Když před 22 lety Brutal Assault na Moravě začínal, přišlo okolo tří stovek lidí. Po přesunu do Josefova před deseti lety šlo o sedm tisíc,“ vzpomíná mluvčí festivalu Radek Pavlovič. „Návštěvníků určitě přibylo přesunem festivalu k polským hranicím. Polsko žádnou podobnou akci nemá a Poláci tvoří valnou část účastníků,“ dodal.

Vstupenky prodávané v předprodeji od loňského srpna rozebrali zájemci z celého světa do minulého víkendu. „Je vyprodáno a více lidí nelze do festivalového dějiště pustit. Beztak tady bude hlava na hlavě,“ podotkl Pavlovič.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Skupina latinskoamerických návštěvníků , festival Brutal Assault

Brutal Assault připomínající brutalitu pouze hrozivým názvem a vizáží některých účastníků oděných vesměs do černého si opět nenechali ujít metalisté z celého světa. „Přijeli jsme do Čech hlavně kvůli tomuto festivalu. Víme o něm a má u nás za oceánem dobrý zvuk,“ tvrdila skupina z Latinské Ameriky.

Brutalita? Kdepak

Brutalita není Brutal Assaultu vlastní. Název symbolizuje snahu alespoň načas uniknout ze všeobjímajícího mainstreamu. „Jde o extrém v dobrém slova smyslu. Brutalita a agresivita se tady nenosí. Samotní sekuriťáci si pochvalují minimum problémů s opilci a agresory. Považujeme se za součást undergroundu. Lidi sem táhne hlavně muzika, na které je na rozdíl od některých podobných akcí festival postavený,“ přiblížil Pavlovič.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

U festivalu vzniklo stanové městečko.

Pódia letošního Brutal Assaultu, jemuž jde na ruku i město Jaroměř, letos postupně obsadí okolo 110 interpretů z celého světa. Extrémní metalová muzika bude nepřetržitě dunět Josefovem, obklíčeným stanovými městečky, od středy do soboty. Tečku za festivalem symbolicky udělá nedělní deja vu v pražském libeňském klubu u Modré vopice. „Je to hlavně pro cizince odlétající po festivalu z Prahy, aby měli kde strávit zbývající čas,“ upřesnil Pavlovič.

Reklama

Výběr článků

Načítám