Hlavní obsah

Skupina lupičů na Hodonínsku chtěla vzít klukovi 90 tisíc dolarů

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Snadno přijít k penězům, a navíc je vzít malému klukovi, se kterým nebude mnoho práce, pokud by se vzpouzel, se podle policie rozhodla pětice mužů. Donesla se jim totiž informace, že hoch rozdává svým kamarádům dolary a prý jich má doma 90 tisíc.

Obžalovaní z pokusu krádeže dolarů u Krajského souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Podle obžaloby tak lupiči začali kout plán na snadné zbohatnutí, ale než se k činu rozhoupali, zadrželi je policisté. U brněnského Krajského soudu jim hrozí až 12 let vězení.

„Obžalovaní se dozvěděli, že v obci na Hodonínsku neznámá osoba dětského věku rozdává lidem dolary bez vědomí svých rodičů. Chtěli získat až 90 tisíc dolarů a dohodli se, že udělají všechno proto, aby kluka našli s tím, že zjistí, kde bydlí a peníze mu vezmou i za cenu násilí,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce Ivan Hrazdíra.

Jeden z obžalovaných věřil, že jde o směnu

V čele skupiny měl stát Slovák Milan Daniel, který měl koordinovat činnost Jana Křápka, Václava Malého, Zdeňka Malého a Lukáše Matušky. Vyšetřovatelé jsou si jisti, že skupina dokonce v obci byla a obhlížela si situaci. Muži sledovali i samotného hocha, jehož otec má pracovat v cizině. Chlapec zřejmě našel peníze a rozdával je na potkání.

„Vůbec nesouhlasím s tím, co jsem slyšel v obžalobě. Měl jsem za to, že se jedná o výhodný nákup dolarů po 17 korunách za kus. To mi řekli. Dolary měl nabízet nějaký nezletilý kluk, říkal jsem si, že je to nějaká blbost. Nahlásit to na policii? Abych pravdu řekl, něco takového mě vůbec nenapadlo,“ tvrdil u soudu Daniel. Když se jej státní zástupce zeptal, jak si vysvětluje fakt, že tři spoluobžalovaní hovoří o připravované krádeži peněz, jen odvětil: „Já jsem věřil, že jde o směnu.“

Senát v čele s Jaroslavou Bartošovou má v plánu jednání až do čtvrtka. Jestli pak zazní i verdikt bude záležet na provedeném dokazování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám