Hlavní obsah

Policisty pobodal kuchyňským nožem, za vraždu dostal 18 let vězení

Právo, Pavel Orhoz
České Budějovice
Aktualizováno

Krajský soud v Českých Budějovicích poslal na 18 let za mříže osmnáctiletého Lukáše Hajného, který podle obžaloby loni v prosinci pobodal dva policisty, kteří přijeli do rodinného domu v obci Velice řešit rodinnou hádku. Jeden z policistů po dvou dnech v nemocnici zemřel.

Lukášku jsme s tebou, volaly dívky na Lukáše Hajného odsouzeného za ubodání policistyVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Součástí trestu je také ochranné léčení, navíc musí zaplatit náhradu nemajetkové újmy ve výši milión korun pozůstalým a přes 400 tisíc korun zdravotní pojišťovně.

„Neváhal zmařit dva lidské životy, když ke smrti druhého policisty nedošlo pouze shodou šťastných okolností,“ uvedla v odůvodnění rozsudku soudkyně Olga Smrčková.

Podle soudu muselo být Hajnému jasné, že proti němu zasahují policisté, protože byli oblečeni v uniformách. „Zároveň ho vyzvali, aby zanechal svého protiprávního jednání. Velmi dobře věděl, že rodina policii zavolala,“ upozornila Smrčková. Policisté podle ní nevěděli o tom, že útočník má u sebe nůž, kterého se zmocnil až v průběhu zákroku.

Resocializace je možná

„Obžalovaný útočil násadou od koštěte proti poškozenému v momentě, když byl čelem a nožem, když byl držen v takzvané kravatě. Proti druhému policistovi bodal, když byl tváří v tvář,“ popsala útok soudkyně.

Hajný útočil do oblasti břišní a hrudní, kde se nachází životně důležité orgány. „Obžalovaný byl ohrožen uložením výjimečného trestu. Podle závěru znalců není však jeho resocializace nemožná především vzhledem k jeho nízkému věku,“ podotkla Smrčková. Hajný má sklony k agresivitě, je závislý na více drogách a trpí smíšenou poruchou.

Jeho omluvu nepožadujeme a nepřijmeme a přikláníme se k co nejvyššímu trestu.
pozůstalí policisty

Podle obžaloby Hajný policisty z nenadání překvapil a nejdříve jednoho udeřil násadou od koštěte a z ničeho nic bodl do břicha, druhého následně do zad kuchyňským nožem o délce 16 centimetrů. Policejní hlídku volala matka obžalovaného, protože napadal jejího druha násadou od koštěte. Ta mu také nakonec nůž sebrala z ruky.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Obžalovaného Lukáše Hajného vede ozbrojená eskorta k soudu

Hajný u soudu uvedl, že v osudný den si šňupl pervitinu a kouřil marihuanu. Prý křičel, že dům přepadli gangsteři. „Začali mě mlátit, tak jsem popadl nůž a jednoho bodl, ten spadl na stůl. Druhý mi dal kravatu, tak jsem ho taky bodl,“ uvedl Hajný.

Čtyři roky na drogách

V úterý před soudem brečel a omlouval se pozůstalým. Ti však o jeho lítost nestáli. „Pan obžalovaný nám zabil našeho syna. Jeho omluvu nepožadujeme a nepřijmeme a přikláníme se k co nejvyššímu trestu,“ konstatoval před soudem otec mrtvého policisty.

Soudní znalkyně z oboru psychiatrie Lenka Fiedlerová upozornila, že i přes intoxikaci pervitinem měl prý Hajný v době činu změněny rozpoznávací schopnosti jen mírně. Podle znalkyně trpí disociální poruchou osobnosti a emoční nestabilitou. Čtyři roky užíval návykové látky jako toluen, alkohol, marihuanu a také pervitin. „Netrpí ale žádnou psychickou chorobou,“ uvedla Fiedlerová.

Obhájce Hajného, známý právník Miroslav Kříženecký, poukazoval na to, že trestný čin spáchal teprve tři měsíce po nabytí plnoletosti. Zmiňoval i jeho dlouholetou těžkou závislost na drogách.

„Měli bychom se ptát i na způsob zásahu policistů. Jak je možné, že jednoho z nich bodl do zad, když ho nedržel v kravatě,“ ptal se v závěrečné řeči Kříženecký.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám