Hlavní obsah

Mladíkovi obžalovanému z vraždy policisty na Českobudějovicku hrozí až 20 let

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trest v horní sazbě za zvlášť závažný zločin vraždy tedy až 20 let vězení navrhl v úterý odpoledne u českobudějovického krajského soudu státní zástupce Petr Dušek pro osmnáctiletého Lukáše Hajného. Ten loni v prosinci pobodal dva policisty z obvodního oddělení v Hluboké nad Vltavou, kteří přijeli do rodinného domu v obci Velice řešit rodinnou hádku.

Lukáš Hajný obžalovaný z vraždy policistyVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Jeden z policistů po dvou dnech v nemocnici zemřel, druhý se dodnes léčí.

„Zaútočil na ně naprosto bezdůvodně kuchyňským nožem. Musel si být vědom toho, že může způsobit smrt osob. Naplnil všechny zákonné znaky zločinu vraždy, když u jednoho zločin dokonal a v dalším případě se jednalo o stádium pokusu,“ uvedl v závěrečné řeči žalobce Dušek. Výjimečný trest nepožaduje jen s ohledem na věk pachatele.

Podle obžaloby Hajný policisty znenadání překvapil a nejdříve jednoho udeřil násadou od koštěte, poté ho bodl do břicha. Druhého následně bodl do zad kuchyňským nožem o délce 16 centimetrů. Policejní hlídku volala matka obžalovaného, protože napadal jejího druha násadou od koštěte. Ta mu také nakonec nůž sebrala z ruky.

Netrpí žádnou psychickou chorobou
znalkyně z oboru psychiatrie Lenka Fiedlerová

Hajný u soudu uvedl, že v osudný den si šňupl pervitinu a kouřil marihuanu a také dva nebo tři dny nespal a měl halucinace. Prý křičel, že dům přepadli gangsteři. „Začali mě mlátit, tak jsem popadl nůž a jednoho bodl, ten spadl na stůl. Druhý mi dal kravatu, tak jsem ho taky bodl,“ uvedl Hajný v úvodní řeči.

V úterý před soudem brečel a omlouval se pozůstalým. Ti však o jeho lítost nestáli. „Pan obžalovaný nám zabil našeho syna. Jeho omluvu nepožadujeme a nepřijmeme a přikláníme se k co nejvyššímu trestu,“ konstatoval před soudem otec mrtvého policisty.

Závislost na drogách

Soudní znalkyně z oboru psychiatrie Lenka Fiedlerová upozornila, že i přes intoxikaci pervitinem měl prý Hajný v době činu změněny rozpoznávací schopnosti jen mírně. Podle znalkyně trpí disociální poruchou osobnosti a emoční nestabilitou. Čtyři roky užíval návykové látky jako toluen, alkohol, marihuanu a také pervitin. „Netrpí ale žádnou psychickou chorobou,“ uvedla Fiedlerová.

Hajného obhájce známý právník Miroslav Kříženecký poukazoval na to, že trestný čin spáchal teprve tři měsíce po nabytí plnoletosti. Zmiňoval i jeho dlouholetou těžkou závislost na drogách. „Měli bychom se ptát i na způsob zásahu policistů. Jak je možné, že jednoho z nich bodl do zad, když ho nedržel v kravatě,“ ptal se v závěrečné řeči Kříženecký.

Celý proces provázejí mimořádná bezpečnostní opatření a v soudní síni hlídá šest ozbrojených, maskovaných mužů z vězeňské eskorty. Rozsudek bude vyhlášený ve středu po jedné hodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám