Hlavní obsah

Bradáčová: V Rathově kauze soud nemusí znovu provádět důkazy

– Praha • Aktualizováno

V korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha nebude středočeský krajský soud muset opakovat žádné důkazy, a to ani odposlechy. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová to ve středu uvedla v pořadu Českého rozhlasu 20 minut Radiožurnálu. O přípustnosti odposlechů jako důkazů rozhodl počátkem června Nejvyšší soud.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath

Článek

„Na krajském soudu se vracíme do stadia těsně před vyhlášením rozsudku,“ řekla v rozhovoru Bradáčová. Dokazování v Rathově kauze je podle ní skončené, protože Nejvyšší soud konstatoval, že daný skutek se stal, že má znaky trestného činu a že dokazování proběhlo kompletní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Středočeský krajský soud Ratha uznal v červenci 2015 vinným z přijímání úplatků v souvislosti s krajskými zakázkami a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Spojil ho s činnosti manželů Petra a Kateřiny Kottových, kteří dostali tresty o rok nižší. Rozsudek padl po dvou letech hlavního líčení, jehož podstatnou část zabralo přehrávání odposlechů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Kott a jeho žena Kateřina Kottová (dříve Pancová)

Odvolací senát pražského vrchního soudu však rozhodnutí loni v říjnu zrušil. Měl vážné výhrady právě k odůvodnění odposlechů, které patří ke stěžejním důkazům a které označil za nezákonné.

Nejvyšší soud však před dvěma týdny na základě stížnosti podané ministrem spravedlnosti konstatoval, že vrchní soud v tomto případě porušil zákon ve prospěch obžalovaných. Příkazy k provedení odposlechů totiž hodnotil příliš formálně a některé jejich části vytrhával z kontextu. Nejvyšší soud ovšem nemohl rozhodnutí odvolacího senátu zrušit, a kauzou se tak bude opět zabývat krajský soud, kterému vrchní soud případ vrátil k dalšímu projednání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám