Hlavní obsah

Chtěl vydírat podnikatelku kvůli údajné kolaboraci její rodiny, soud ho zprostil obžaloby

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městský soud v Praze zprostil obžaloby 63letého Pavla Nováka, který podle obžaloby vydíral podnikatelku ze středních Čech a požadoval po ní 30 miliónů korun. Měl prý ženě vyhrožovat, že do médií a úřadům rozešle dopisy s kompromitujícím materiálem. Rozsudek je nepravomocný, státní zástupkyně se proti němu odvolala.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Novák se podle obžaloby loni v březnu pod záminkou přátelského setkání sešel s bratrem poškozené. Předložil mu dokument, v němž měl dotyčný přiznávat kolaboraci své rodiny s nacisty a také popisovat rozsáhlou trestnou činnost při privatizaci malé vodní elektrárny. Pod vším byl i podpis podnikatelčina bratra.

Novák podle obžaloby žádal vyplacení 30 miliónů korun, jinak že prý rozešle tento dopis – který byl ve skutečnosti falzum – na různé úřady, do médií i do blízkého okolí rodiny poškozené. Zároveň měl plánovat zveřejnění dopisu na webových stránkách.

Některé z dopisů stihl rozeslat, než na něj rodina podala trestní oznámení.

Novák před soudem svou velmi obšírnou výpověď začal historkou, kdy v roce 1939 byl jeho děd, který pracoval ve mlýně u dědy poškozené, údajně zkopán za přítomnosti říšského protektora K. H. Franka a deset dní nato zemřel. Tím se snažil uvést, jak rodina poškozené za války spolupracovala s Němci.

„V okolí je všeobecně známo, že její (poškozené) rodina tvrdě kolaborovala a že jejich impérium vzkvétalo v době, kdy se všem zemím bojujícím proti fašistickému Německu dařilo nejhůře,“ prohlásil Novák.

Zub za zub

Novák se k sepsání dopisů přiznal. Tvrdil, že mu šlo z počátku o omluvu za údajná příkoří, kterých se měla dopustit rodina poškozené na Novákově rodině. Když zjistil, že se omluvy nedočká, sáhl ke zmiňovanému řešení.

„Zub za zub, když jste ublížili vy nám, ublížím já vám,“ řekl Novák. „Tím, že jsem rozeslal dopisy, tím jsem si sám v sobě vše vyřešil a nebudu chtít po nich omluvu,“ dodal.

Po zadržení policií si prý uvědomil, že jeho jednání nikam nepovede. „Chtěl jsem něco, čeho jsem nakonec nedosáhl. To jsem si uvědomil v tom pětihvězdičkovém hotelu, který znáte jako celu předběžného zadržení,“ řekl Novák.

Podle podnikatelky i jejího bratra jsou veškerá jeho tvrzení snůška nesmyslů, nezakládající se na pravdě, což Novák prý sám ví.

Státní zástupkyně navrhovala Nováka odsoudit na pět let do vězení. Jeho advokát zase navrhoval zproštění obžaloby. Argumentoval například tím, že se Novák k sepsání dopisu přiznal a nikomu žádná škoda nevznikla. V případě odsouzení hrozil Novákovi až dvanáctiletý pobyt za mřížemi.

Rozmáhá se takový nešvar

Soud se nakonec přiklonil k návrhu obhajoby a Nováka zprostil obžaloby, protože žalovaný skutek není trestným činem. Podle soudu chová okolí k rodině podnikatelky úctu založenou na morálních základech a Novákova výhrůžka neměla šanci přinést rodině jakoukoliv újmu.

„Žádný dopis, který by obdržel kdokoliv, by nebyl schopen způsobit nějakou těžkou újmu. Jakákoliv hanlivá písemnost nemůže splnit svůj účel, pokud se někdo chová mravním způsobem,“ uvedla soudkyně Monika Křikavová.

Soudkyně také podotkla, že se poslední dobou rozmáhá podávání trestního oznámení a vyhrožování soudem v podstatě kýmkoliv a komukoliv, od politiků po umělce.

„Kdybychom každou osobu, která něco nevhodného pronese nebo někam napíše, každou osobu s poruchou osobnosti dali k soudu, tak bychom měli plné jednací síně a plná vězení takovýchto lidí,“ konstatovala Křikavová. „Soud se domnívá, že je potřeba vnímat to individuálně,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám