Hlavní obsah

Konvičkův vpád na Staroměstské náměstí skončí bez trestu

– Praha
Právo, Radka Kovářová

Když Martin Konvička a jeho přívrženci vjeli loni v srpnu na pražské Staroměstské náměstí převlečeni za islamisty a vybaveni replikami zbraní, ze kterých stříleli slepými náboji, způsobili mezi turisty i místními paniku. Jejich jednání prověřovala policie i úředníci. Nyní je jasné, že věc pro ně skončí bez trestu.

Konvičkovci si na Staroměstském náměstí hráli na útok islamistůVideo: Prima FTV

 
Článek

Jediným pokáraným je řidič Konvičkova auta, které vjelo bez povolení na pěší zónu a zůstalo stát na místě mimo vyhrazené parkoviště.

Úředníci pražského magistrátu mu koncem dubna udělili pokutu, kterou muž už uhradil. Právu to v těchto dnech potvrdil mluvčí magistrátu Vít Hofman s tím, že se samotným Konvičkou se žádné řízení nevedlo, protože neřídil. Záležitost je tak pro ně vyřízená, stejně jako pro pražskou policii, na kterou se obrátilo několik lidí, kteří si stěžovali na to, že při akci utrpěli šok.

Konvička na náměstí přijel ve vojenském džípu s lidmi převlečenými za bojovníky Islámského státu. Vykřikovali hesla jako Alláhu akbar (Bůh je veliký) a z maket samopalů stříleli do vzduchu.

Jeden z restauratérů tehdy zveřejnil video ze své provozovny, kde je vidět, jak přes ni turisté v panice prchají, přičemž padají přes židle a rozbíjejí nádobí.

Panika v restauraci po nedělní akci konvičkovců na Staroměstském náměstí Video: Tomáš Ságl

Magistrátní úředník poté s policií akci oznámenou jako divadelní představení předčasně ukončil.

Žádný trestný čin ani přestupek

Věc nejprve prověřovala pražská policie pro podezření ze šíření poplašné zprávy. Později možný trestný čin překvalifikovala na výtržnictví. „Nepodařilo se prokázat, že by se některý z účastníků dopustil trestného činu,“ oznámil pak letos v únoru mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Policisté případ předali do přestupkového řízení na Městský úřad Prahy 1. Tamní mluvčí Veronika Blažková Právu řekla, že policie jim předala oznámení na šest lidí. Ve dvou případech šlo o dopravní přestupky a ty pak dál vyřizoval magistrát. Úředníci z Prahy 1 řešili zbývající možné „přestupky proti veřejnému pořádku spočívající ve vzbuzení veřejného pohoršení, případně přestupek na úseku zbraní a střel spočívající ve střelbě“.

Obě řízení nakonec v březnu bez potrestání odložili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Blažková to vysvětlila tak, že vyslechnutí svědci sice uvedli, že na místě vznikla panika a měli strach. Nikdo z nich ale neuvedl, že byl výstupem přímo pohoršen. „Tudíž nelze jednání posoudit jako přestupek vzbuzení veřejného pohoršení,“ sdělila.

„Obecně je třeba navíc zdůraznit, že ustálená judikatura se opakovaně vyjadřuje ve smyslu, že svoboda projevu se musí vztahovat i na shromáždění, která mohou urážet, šokovat či rozhořčovat,“ dodala.

Také použitím zbraní se pořadatelé podle ní ničeho nedopustili, protože vše předem konzultovali s policií i magistrátem a těsně před akcí jim policie všechny zbraně zkontrolovala. „V té souvislosti nelze účastníkům shromáždění přisuzovat ani zavinění přestupku z nedbalosti, neboť jednali v dobré víře s vědomím přítomných dozorujících orgánů shromáždění,“ prohlásila.

Úředníci vyvázli také

Bez následků vyvázli i samotní úředníci, kteří Konvičkovu spornou akci nezakázali ještě před jejím konáním, což bezprostředně poté zkritizovala primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Tehdy tvrdila, že daný úředník pochybil, a chtěla vyvodit personální důsledky.

Mluvčí magistrátu Hofman však nyní zopakoval, že úředníci postupovali podle zákona. Připomněl, že shromáždění se podle zákona nepovolují, ale pouze oznamují. Zakázat je lze například tehdy, když by předem bylo jasné, že podněcuje k násilí nebo třeba k rasové segregaci. „Účelem shromáždění byla podpora demokracie a oznamovatel nám přesný scénář akce nesdělil,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám