Hlavní obsah

S pistolí křičel ve třídě Alláhu akbar. Skončil u soudu

– Plzeňsko
Právo, Patrik Biskup

Rozrazil dveře, vběhl do třídy a za pokřiku islámských bojovníků namířil maketu pistole na vyděšenou učitelku. Pak otočil hlaveň ke stropu a zmáčkl spoušť. I když mělo jít jen o legrácku s cílem vytáhnout se před kamarády, soud pro chování 15letého žáka střední školy na Plzeňsku nenašel pochopení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dopustil se tím trestných činů výtržnictví a nebezpečného vyhrožování,“ řekla Právu šéfka Okresního soudu Plzeň-sever Iveta Zítková. Podle ní bylo stěžejní rozhodnout, jestli takové jednání lze ještě tolerovat v rámci nějaké, byť nevhodné recese, anebo jej kriminalizovat.

Potrestán nakonec nebyl

„Po zhodnocení všech okolností případu, zejména pak s ohledem na aktuální světovou situaci, jsem dospěla k závěru, že mladík zašel za hranici legrace,“ uvedla Zítková.

Od uložení trestání ale nakonec upustila. „Už samotné projednávání případu před soudem jako ponaučení postačí. Vzala jsem ještě v úvahu, že hocha za porušení školního řádu potrestalo vedení školy trojkou z chování a podmíněným vyloučením,“ vysvětlila Zítková s tím, že školákovi stanovila zkušební dobu 12 měsíců.

Rodiče jeho chování bagatelizují. Chybí mu disciplína a řád.
soudkyně

Incident se odehrál loni na podzim. Mladík v průběhu vyučovací hodiny požádal učitelku, jestli může jít na záchod. Pod mikinu si strčil airsoftovou pistoli a během tří minut byl zpátky. Rozrazil dveře a do třídy vběhl s pistolí v ruce a křikem Alláhu akbar. Nejprve si vzal na mušku ženu za katedrou a poté otočil hlaveň vzhůru, přičemž se ozvalo slyšitelné cvaknutí kohoutku.

Problémy s chováním měl už dříve

„Dopředu o tom věděl jen jeden jeho spolužák, který mu půjčil zmiňovanou zbraň. Ta byla věrnou kopií normální střelby schopné pistole a laik nemá šanci je rozeznat,“ řekla dále soudkyně.

„Učitelka se z toho roztřásla, týden nespala a musela se léčit na psychiatrii,“ pokračovala. Do školy už pedagožka nenastoupila a v únoru letošního roku podala výpověď.

Sám mladík před soudem uvedl, že to bral jako „prču“. Sice se za své chování omluvil, nicméně z jeho slovního projevu, jak řekla soudkyně, to příliš upřímně neznělo.

I znalkyně z oboru psychiatrie upozornila, že není schopen empatie a je mu jedno, jestli někomu ublíží, nebo ne. Proto také doporučila, aby zůstal dlouhodobě pod dozorem psychoterapeuta. „Výchovné problémy už měl na základní škole. Rodiče jeho chování bagatelizují. Chybí mu disciplína a řád,“ konstatovala Zítková.

Podle ředitele školy provinilý žák zatím seká latinu. „O žádném jeho dalším kázeňském prohřešku nevím,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám