Hlavní obsah

Šéf party kopáčů na mně vylákal milióny, tvrdí podnikatel. Výmysly, říká obžalovaný

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Bezmála šest miliónů korun údajně podvodně vylákal František Šándor, který vedl na Karvinsku partu romských kopáčů, od šéfa jedné z firem, pro něž pracoval. Později se muž odstěhoval i s rodinou do Velké Británie, kde ho loni zadržela policie. Nyní čelí obžalobě z podvodu. Ve středu stanul před ostravským krajským soudem, kde však celou obžalobu důrazně odmítl.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný František Šándor v jednací síni ostravského krajského soudu.

Článek

Poněkud zarážející na případu je, jak mohl obviněný muž s ne zrovna jemným vystupováním vylákat od vysokoškolsky vzdělaného člověka — inženýra — tak velkou sumu peněz, a to bez jakékoliv písemné smlouvy nebo záruky, že peníze vrátí.

„Byl jsem opravdu naivní. Dnes absolutně nerozumím tomu, jak jsem se mohl nechat tak zmanipulovat, ale ty jeho výmysly do sebe tak dokonale zapadaly, že jsem mu prostě uvěřil,“ sypal si u soudu popel na hlavu okradený podnikatel, který si dokonce vzal několik půjček, aby mohl předákovi kopáčské party peníze půjčit.

Obžaloba obsahuje takové výmysly, až je mi z toho, vážený soude, na zvracení.
obžalovaný

Šándor pro firmu, kterou inženýr vedl, pracoval několik let. Když bylo potřeba sehnat lidi, přišel s partou pracovitých Romů. „Nikdy s nimi nebyly žádné problémy,“ vzpomínal šéf firmy.

Po několika letech za ním prý Šándor přišel, že potřebuje půjčit větší částku peněz. „Nejdříve jsem o tom nechtěl ani slyšet. Ale chodil za mnou tak dlouho, že mne nakonec umluvil. Tvrdil, že mu banky kvůli jeho romskému původu nechtějí půjčit,“ líčil u soudu inženýr.

Později za ním prý Šándor přicházel, že potřebuje další a další peníze na blíže nespecifikovaný podnikatelský projekt. „Později začal vyhrožovat, že když mu zase nepůjčím, své peníze už neuvidím. Až velmi pozdě mi došlo, že jde od počátku o podvod,“ řekl muž u soudu.

Neexistují dokumenty

Šándor ale vinu u soudu odmítl. Argumentuje tím, že mezi ním a inženýrem neexistuje žádná smlouva o půjčce a žádné doklady, jen několik bankovních výpisů s platbami, které se ale týkají práce, kterou pro podnikatele vykonával.

„Obžaloba obsahuje takové výmysly, až je mi z toho, vážený soude, na zvracení,“ řekl Šándor. „Ale chápu, je to pan inženýr a já jsem cikán, kterému nikdo nevěří,“ dodal.

I přesto, že o výpůjčkách neexistují doklady, byla ve věci podaná obžaloba a nyní je na soudu, zda tvrzení podnikatele uvěří. V plánu jsou výslechy dalších svědků a zatím není jasné, kdy by mohl být vyhlášen rozsudek.

V případě prokázání viny hrozí Šándorovi za zločin podvodu 5 až 10 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám