Hlavní obsah

Jsem nemajetný, tvrdil muž úředníkům. Pak ohlásil krádež zlaté cihly

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Obelstít úředníky se podařilo před časem 42letému muži z Lipníka nad Bečvou na Přerovsku. Tvrdil, že je nemajetný, a žádal sociální příspěvky. Ty mu byly přiznány a vypláceny. O několik měsíců později policii nahlásil, že mu byly ukradeny drahé hodinky, osobní vůz značky Audi a zlatá cihla. Muž nyní čelí podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Muž loni v červenci požádal na úřadu práce o poskytnutí příspěvku na živobytí a dalších možných příspěvků, které mu byly poskytnuty. Do prohlášení o sociálních a majetkových poměrech, včetně jeho příjmů, přitom uvedl nepřesné a zkreslené informace,“ řekla Právu v pátek policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Úředníkům sdělil, že nevlastní větší finanční hotovost, auto, šperky ani další předměty, které nepatří do běžného vybavení domácnosti.

„Letos v lednu ale na policejní služebně oznámil, že mu byla odcizena zlatá cihla o váze jednoho kilogramu, hodinky v ceně 60 tisíc korun, dalších 60 kusů neúplných hodinek v hodnotě 40 tisíc korun a mobilní telefon,“ uvedla mluvčí.

Zda muž zlatou cihlu a další cennosti vlastnil a někdo mu je ukradl, policie neřekla a případ vyšetřuje.

Odcizené auto

Již loni v prosinci muž podle ní ve výpovědi uvedl, že mu bylo odcizeno vozidlo značky Audi v hodnotě 80 000 korun, které bylo registrováno na jiného rodinného příslušníka.

„Podle těchto údajů měl tedy dostatek finančních prostředků. Vyplacením příspěvků se neoprávněně obohatil minimálně o dosud zjištěnou částku 32 193 korun, která mu byla vyplacena na živobytí,“ konstatovala Zajícová.

Tento týden podle ní policisté zahájili trestní stíhání muže. Podezírají ho ze spáchání trestného činu podvodu. „V případě odsouzení mu hrozí až dvouletý trest odnětí svobody,“ dodala policejní mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám