Hlavní obsah

Byl nebezpečný, hájí se u soudu člen ochranky, který přizabil zákazníka McDonald’s v Ostravě

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ojedinělým případem neadekvátního zákroku ostrahy obchodního centra, po kterém skončil duševně nemocný zákazník v hlubokém kómatu a málem zemřel, se od pondělka zabývá Okresní soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl Roman Angelov za surové zbití muže, který se v provozovně McDonald’s domáhal vydání nezaplaceného jídla.

Foto: Aleš Honus, Právo

Člen ochranky a bývalý policista Roman Angelov u ostravského okresního soudu

Článek

Obžalovaný se ovšem necítí vinen – přiznává sice, že muže udeřil, ovšem jeho zranění přisuzuje shodě nešťastných okolností. „S tím, co je mi kladeno za vinu, absolutně nesouhlasím. Jsem v šoku z toho, že jsem tady skončil jako obžalovaný,“ řekl u soudu.

Incident se odehrál loni 10. dubna před polednem. Provozovnu rychlého občerstvení v areálu nákupního centra Forum Nová Karolina navštívil dvaatřicetiletý muž, který má podle obžaloby titul doktora práv, ovšem trpí schizofrenií. Ostrahu přivolal personál kvůli tomu, že se muž hlasitě domáhal jídla, které prý ale nezaplatil.

Ten člověk je těžce nemocný a byl nebezpečný sobě i svému okolí.
obžalovaný

Po krátké slovní rozepři Angelov podle spisu zákazníka uchopil za ruku a za oděv a odtáhl ho do chodby únikového východu. Tam ho nejprve třikrát udeřil do hlavy. Protože se muž aktivně bránil, povalil ho před zraky několika svědků na zem, kde ho zaklekl. „U poškozeného došlo k náhlému bezvědomí a zástavě srdce s následkem těžkého poškození organismu,“ uvedla státní zástupkyně při čtení obžaloby.

Pracoval u policie

Na místo byli přivoláni záchranáři, kteří se pokoušeli muže oživovat a následně ho převezli do nemocnice, kde se podrobil léčbě v hyperbarické komoře s následnou dlouhodobou hospitalizací.

Roman Angelov dříve pracoval u Cizinecké policie a dosud nebyl trestně stíhán. Hájí se tím, že jen konal svou práci. „Mrzí mě, co se stalo, ale nejsem žádný násilník,“ řekl. Podotkl, že nechápe, jak je možné, že duševně nemocná osoba se pohybuje na veřejnosti bez doprovodu. „Jde o řadu na sebe navazujících náhod, kvůli kterým došlo k této situaci. Ten člověk je těžce nemocný a byl nebezpečný sobě i svému okolí,“ řekl.

Pracují prý na dohodě

Podotkl také, že nechápe, proč přivolaná policie po svém příjezdu muži nasadila pouta v době, kdy ležel na zemi a nehýbal se. „Nikdo se nezabýval tím, že tady mohla selhat i policie. Možná mají strach, že by se něco provalilo. Pouta mu sundali až poté, co jsem si všiml, že má zúžené zorničky. Pak se volala záchranka,“ dodal obžalovaný.

Přítomné v soudní síni pak šokoval, když popisoval, jak ochranka v obchodním centru zaměstnává pracovní síly – podepsanou dohodu měl prý nikoli s jednou, ale s více firmami. „Bylo to tak proto, aby se nemuselo platit pojištění,“ řekl soudu.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy řady svědků i soudních znalců. Zatím nelze odhadnout, kdy by mohl být vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám