Hlavní obsah

Policie vyměnila znalce zkoumajícího zřícenou halu, původní byl spojen se stavební firmou

– Česká Třebová
Právo, Zdeněk Seiner

Policie určila nového znalce, který bude zkoumat zřícenou halu v České Třebové. Původní znalec byl vyloučen kvůli možné podjatosti. Hala se zřítila v sobotu při turnaji, osmdesát lidí uteklo, dva se lehce zranili.

Zřícení střechy sportovní haly v České Třebové Video: Český Florbal

 
Článek

Podle projektanta stavby Tomáše Friše střecha měla unést i vyšší vrstvu sněhu, než jaká tam byla v sobotu.

„Nyní mi osobně záleží na tom, aby byli označeni viníci. Pardubický kraj si nechá zadat zcela nezávislé posouzení všech stupňů projektové dokumentace i záznamu ze stavebního deníku a zápisy z kontrolních dnů. Tento posudek musí být zpracován odborníky bez vazeb na náš region, protože jedině tak se můžeme dopátrat, co bylo skutečně příčinou pádu střechy,“ řekl právu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Pod jeho tlakem policie vyměnila soudního znalce, který by měl sestavit zprávu o příčinách pádu sotva dostavěné sportovní haly za 58 miliónů korun.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zřícená střecha nové sportovní haly v České Třebové

„Začínáme s důkladným ohledáním budovy za přítomnosti jiného soudního znalce, z jeho strany by mělo být všechno v pořádku. Dále zajišťujeme další podkladový materiál a výslechy osob,“ řekla Právu mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková. Původně stanovený znalec mohl teoreticky být spojen se stavební firmou, která halu budovala, nebo s projekční kanceláří.

Foto: HZS SŽDC Česká Třebová

Fotografie vnitřku poškozené sportovní haly v České Třebové

Podle informací Práva byl zajištěn i stavební deník, který by měl být vodítkem ke zjištění, zda byla dodržena technologie a postupy určené projektem. „Dřevěné vazníky jsou obvyklým způsobem zastřešení větších staveb. Měly by unést i vyšší vrstvu sněhu, než jaká byla na střeše této haly,“ tvrdí projektant Petr Friš, který se na projekci výrazně podílel.

Levné zakázky

Hejtman Netolický odmítá bez důkazů obviňovat zhotovitele stavby, firmu Profistav, ale zároveň si stěžuje na českou legislativu spojenou s výběrovým řízením na investice.

„Nevím, co se v této zemi ještě musí stát, abychom přestali soutěžit pouze za nejnižší cenu, a zároveň jsme kladli větší důraz na kvalitu provedení díla. Chápu obecný tlak veřejnosti, která na základě nejrůznějších skandálů požadovala, aby cena byla rozhodujícím kritériem. Nelze ovšem i s ohledem na zdraví a bezpečnost vždy nakupovat jen to nejlevnější,“ řekl Právu. Zdůraznil, že kraj nedá ani korunu navíc na stavbu nové střechy českotřebovské haly.

Foto: David Taneček, ČTK

Poškozená sportovní hala

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám