Hlavní obsah

Policie obvinila čtyři lidi z vítězného e-shopu z daňových podvodů

Právo, Pavel Orhoz
České Budějovice

Jihočeští kriminalisté stíhají čtyři lidi v souvislosti s kauzou e-shopu levneELEKTRO.cz. Podle kriminalistů svým jednáním způsobili státu škodu přes 42 miliónů korun. Mezi obviněnými ze závažného daňového podvodu jsou i 36letý jednatel a ředitel společnosti Elektro PV Petr Václav ml. a také o deset let starší muž z Prahy.

Foto: www.levneelektro.cz

Oznámení společnosti

Článek

E-shop, který loni zvítězil v soutěži ShopRoku v kategorii popularity, už ukončil svou činnost. Provozovala jej zmíněná společnost Elektra PV. Její tržby za prodej zboží ve finančním roce 2014/2015 činily 1,03 miliardy korun, v předchozím účetním období to bylo 1,38 miliardy.

„Detektivové viní šestatřicetiletého jednatele a výkonného ředitele společnosti z toho, že sjednal a řídil obchodní spolupráci s další, účelově zřízenou firmou,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Majitelem a jednatelem druhé účelově zřízené firmy byl 46letý muž z Prahy, který podle kriminalistů neodváděl daň z přidané hodnoty (DPH) za uskutečněné obchody.

„Reálně bylo zboží pořizováno od polských prodejců a dodáváno přímo do skladů společnosti E…, s. r. o., kdy následně bylo prodáváno za ceny nižší než pořizovací. Fakturačně však bylo zboží dodáváno prostřednictvím druhé firmy. Ta se stala později zcela nekontaktní, a to pouze za účelem nelegální možnosti čerpání nadměrného odpočtu DPH,“ vysvětlil mluvčí.

Další dva obvinění lidé figurovali ve firmách, které měly podle kriminalistů za cíl zneprůhlednit nezákonné podnikání. Některé z těchto společností byly následně převedeny na bulharské občany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám