Hlavní obsah

Zamilovaná účetní vyvedla z firmy 111 miliónů, dostala devět let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně poslal na devět let do vězení Danu Niederlovou, která z jedné z firem na Brněnsku vyvedla za rok téměř 111 miliónů korun. Činila prý na základě pokynů svého přítele z ciziny, kterého ale nikdy neviděla. Sliboval jí báječný život, místo toho teď ženu čeká vězení za podvod a ještě navíc musí zaplatit způsobenou škodu.

Dana Niederlová, která z firmy vyvedla 111 miliónů, dostala u soudu devět letVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Šlo o bláznivé zamilování do muže, kterého jednapadesátiletá účetní nikdy neviděla a který ji jen přes maily a Facebook lichotil a sliboval nádhernou budoucnost, nebo o ďábelský plán samotné účetní, která vytvořila legendu o fiktivním příteli a peníze převáděla sama pro sebe?

Nechala jsem se unést, jednala jsem pod vlivem toho přítele.
odsouzená Dana Niederlová<br/>

„Soud se kloní k závěru, že skutečně jednala na základě pokynů někoho, kdo vystupoval jako její přítel David Siegel. A vůbec ji neomlouvá, že jednala ve stavu zamilovanosti,“ prohlásil předseda senátu Michael Vrtek.

Žena na základě platebních příkazů vyváděla peníze z firmy od října 2014 do listopadu následujícího roku. Drtivá většina peněz skončila na účtech ve Velké Británii a Thajsku. „Nepodařilo se objasnit, kdo stojí za osobou onoho Davida Siegla, je to zřejmě fiktivní osoba a za celou akcí stojí nějaká mafie. To, že paní obžalovaná jednala v zamilovanosti, neznamená, že bychom na ni měli pohlížet s lítostí nebo tolerancí. Nezaznělo od ní jediné slovo lítosti, kromě sebelítosti,“ konstatoval státní zástupce Tomáš Malík.

Prý americký voják

„Nechala jsem se unést, jednala jsem pod vlivem toho přítele a vidiny nového života. Z těch peněz jsem si nic nenechala a on tvrdil, že mi je všechny vrátí. Kdyby byl můj život s bývalým manželem jiný, nepodlehla bych,“ tvrdila Niederlová. Odkazovala tak na svůj těžký osud, kdy se o ni prý její bývalý muž nezajímal a ona tak strádala.

Žena se právě kvůli citovému strádání přihlásila na internetovou seznamku. A tam našla svého „pana dokonalého”. David Siegel, prý americký voják vysoké hodnosti v Afghánistánu, si zrovna hledal hodnou ženu. Slovo dalo slovo a účetní rázem posílala miliónové částky muži, kterého znala jen přes internet. Peníze prý potřeboval proto, že jeho účty byly vázané v USA a on se k nim z mise nemohl dostat. Sliboval prý, že všechny peníze do posledního haléře či centu uhradí.

Účetní nepozorovaně vyvedla z firmy při více než 200 příkazech necelých 111 miliónů korun. 101 miliónů zmizelo nenávratně v cizině, 9 miliónů policisté stačili zadržet na účtech. „Je zvláštní, že si toho nikdo ve firmě nevšiml,“ dodal státní zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám