Hlavní obsah

Šéf vytunelovaného H-Systemu byl propuštěn z vězení

Právo, ČTK, Radim Vaculík

Zakladatel vytunelovaného H-Systemu Petr Smetka byl propuštěn v neděli v pět ráno z vězení. Deníku Právo to řekl jeho syn a potvrdil i senátor Jiří Čunek.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Smetka u soudu na archivním snímku

Článek

Smetka si odpykal celý trest. Byl odsouzen také k zaplacení pohledávek poškozených klientů H-Systemu. Zaplatit mu podle senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který se v případu angažuje, zbývá zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Čunek a Smetka to uvedli na společném setkání s novináři.

Smetka po svém propuštění řekl, že poškozeným se už peníze mohly vrátit, pokud by byl konkurz prováděn řádně a majetek H-Systemu prodán v dražbě, nikoli přímým prodejem za ceny několikanásobně nižší než tržní. „Určitě se do toho zapojím,” uvedl mimo jiné na dotaz zda se například připojí k Čunkovým trestním oznámením na konkurzní správce.

Petr Smetka

Čunek uvedl, že dluh mohl být umořen jen prodejem stavebního pozemku v Lichocevsi, který byl konkurzním správcem prodán za 17 miliónů korun, zatímco po šesti letech byla jeho třetina prodána novým vlastníkem za 420 miliónů korun.

Tisíc lidí přišlo o domy

Konkurzní správci ale jakékoli pochybení odmítají a hájí se tím, že postupovali podle zákona. Naposledy konkurzní správkyně Iva Ištvánková Fialová před časem řekla, že při zpeněžování postupovala v souladu s právními předpisy a za dohledu konkurzního soudu a věřitelského výboru. „Z došlých nabídek byl za účasti věřitelského výboru vybrán a odsouhlasen jak kupující, tak kupní cena, jež byla nejvyšší nabídkou k tomuto majetku,” uvedla k ceně jednoho z domů ve Velkých Přílepech, který prodala za 1,47 miliónu korun firmě CIB Property, jež jej letos přeprodala za 5,7 miliónu korun.

V kauze stavební firmy H-System přišlo minimálně 1095 lidí, kteří měli zájem o byt či dům, o více než 980 miliónů korun. Z prodeje majetku se podle Čunka podařilo zaplatit zatím kolem čtvrt miliardy korun. Smetka byl odsouzen za podvod, poškozování věřitele a porušování povinností při správě cizího majetku. Vinu uznává jen v tom, že se dopustil porušování povinností při správě cizího majetku, nikoli za podvod. „Já svoji vinu cítím a měl jsem si odsedět určité roky. Neměl jsem si odsedět 12 let,” prohlásil.

Obvodní soud pro Prahu 4 celkem šestkrát vyhověl v uplynulých letech Smetkově žádosti o podmínečné propuštění, Městský soud v Praze to ale zamítl, naposledy loni.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Do vězení Smetka nastoupil v září 2006, předtím strávil nějaký čas ve vazbě. U soudu dříve zaznělo, že insolvenční správce zatím zajistil kolem 31 miliónů korun ze Smetkova majetku a 1,5 miliónu na účtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám