Hlavní obsah

Bývalí inspektoři ČOI nemusí jít za braní úplatků do vězení. Dostali podmínku

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dva bývalí inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) nemusí jít do vězení. Leona Nejezchlebová a Michal Pavlica z Veselí nad Moravou byli totiž Okresním soudem v Břeclavi odsouzeni za přijímání úplatků od vietnamských obchodníků na tři a půl a tři roky nepodmíněně. Krajský soud v Brně však v úterý rozsudek zrušil a uložil oběma podmínku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Michal Pavlica (vlevo) a Leona Nejezchlebová (uprostřed) s obhájkyní Lydií Lamáčkovou

Článek

Pavlica i Nejezchlebová odešli od odvolacího soudu s tříletým vězením podmíněně odloženým na zkušební dobu pěti let. Oba musí navíc zaplatit peněžitý trest, což nebylo součástí původního verdiktu soudu prvního stupně v Břeclavi. Pavlica musí zaplatit státu 45 000 a Nejezchlebová, u které se prokázalo více skutků, ještě o 15 000 víc. Oba navíc nesmí pracovat ve státních službách pět let.

Při novém rozsudku sehrály roli i četné záruky, jednu z nich složil například i známý jezdec a mistr světa na vysokém kole Jozef Zimovčák.

Podle obžaloby oba inspektoři cíleně delší dobu při kontrolách, kdy si vybírali převážně vietnamské obchodníky, požadovali za zjištěné závady v prodejnách na různých místech Moravy pokuty v řádech tisíců korun. Potvrzení o udělení sankce však v prokázaných případech vždy znělo na podstatně nižší částku s tím, že státu například odeslali dva tisíce a o zbylé dva z pokuty čtyř tisíc se pak rozdělili.

Kontrolovali Vietnamce

Vybírali si záměrně vietnamské obchodníky, protože předpokládali, že právě v jejich prodejnách je velká pravděpodobnost zjištění nedostatků. Jak uvedl předseda odvolacího senátu Aleš Kafka, všichni kontrolovaní však byli s jejich jednáním srozuměni a peníze dávali s vědomím, že se jedná o úplatek, neboť se obávali, zřejmě opodstatněně, důkladné kontroly.

V jednom z popsaných případů dokonce s prodavačkou licitovali, a když při kontrole neměla po ránu v pokladně jimi požadované 3000 korun, skončili nakonec na úplatku ve výši 800 Kč. V dalším případě si vzali věci a nezaplatili za ně.

Vzhledem k tomu, že se řízení vleče už dva roky, veřejnost se o činech dověděla a oba přišli o práci, domnívám se, že tento trest je přiměřený
obhájkyně Lydie Lamáčková

Obžaloba vinila inspektory z několika skutků se škodou jednotek tisíc korun, avšak některé se nepodařilo prokázat. Oba inspektoři už u soudu prvního stupně vinu odmítali a tvrdili, že je věc komplotem vietnamských obchodníků a některých inspektorů ČOI. Cílem podle nich mělo být odvolání bývalé brněnské ředitelky Tatiany Neuhybelové a získání místa ředitele pro někoho jiného. Soud jim ale neuvěřil.

Obhájkyně spokojena

Neuhybelová už dříve z funkce odešla. Letos jí soud v podobném případu udělil pokutu 75 000 korun za porušení pravomoci úřední osoby. Ředitelem brněnské ČOI je nyní Karel Havlíček. Zatímco odsouzení se k verdiktu nevyjádřili, obhájkyně Lydie Lamáčková byla s verdiktem spokojena.

Související téma:

„Soud dobře zhodnotil všechna pro a proti. Není účelem, aby trest zasáhl celé rodiny, jak by tomu bylo v tomto případě, kdyby byli odsouzeni nepodmíněně. Vzhledem k tomu, že se řízení vleče už dva roky, veřejnost se o činech dověděla a oba přišli o práci, domnívám se, že tento trest je přiměřený,“ uvedla pro Právo obhájkyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám