Hlavní obsah

Vrchní soud zrušil jednání v kauze exhejtmana Ratha, spis zřejmě vrátí

Právo, Jakub Bartosz
Praha
Aktualizováno

Pražský vrchní soud zrušil odvolací jednání v korupční kauze kolem bývalého hejtmana Davida Ratha, které mělo začít 31. října. Kauza pravděpodobně podle informací ČTK poputuje zpět ke Krajskému soudu v Praze, který vynesl nepravomocný rozsudek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath u úterního soudu

Článek

Informaci o zrušeném projednání, které mělo začít na konci října, potvrdil Právu Rathův advokát Roman Jelínek, důvody ale nezná.

Soud v pondělí zasedal ohledně Ratha v neveřejném jednání, sdělil Právu mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt. Výsledek ale bude znám, až jeho písemné vyhotovení dostanou aktéři kauzy.

Podle lidí z justice, které Právo oslovilo, je ve hře více možností, nejpravděpodobnější je ale vrácení spisu předchozímu soudu, aby rozhodl znovu. VS takto obvykle v neveřejném zasedání postupuje. Případ by tak znovu putoval na Krajský soud v Praze, kde ho dva roky řešil soudce Robert Pacovský.

Řešit se ale mohou i další procesní záležitosti, například kdyby se chtěl některý z členů soudního senátu vyloučit z případu kvůli podjatosti.

Obhajoba napadla celý případ

Někdejší hejtman Středočeského kraje, nyní lékař v Hostivicích, poslal vrchnímu soudu v květnu podrobné odvolání, o kterém informovalo Právo. Jeho případ je prý nutné projednat znovu kvůli údajným chybám policie a soudů. Rathova obhajoba napadá všechny fáze případu.

Kauza se týká údajné korupce při veřejných zakázkách financovaných z Evropské unie. Jsou mezi nimi stavební zakázky a modernizace krajských nemocnic. Rath údajně vzal úplatek 16 miliónů korun, dalších šest z celkově slíbených 22 už podle soudu nestihl.

Peníze v krabici na víno

Policie někdejšího politika zadržela v květnu 2012 s pověstnou krabicí na víno, ve které ale nebyl alkohol, nýbrž bankovky.

Kauza je rozdělena do dvou částí. Podle žalobce spočívala Rathova role v tom, že coby hejtman schvaloval, jaké materiály k zakázkám se předloží radě kraje. Vedle Ratha je obžalovaná také podnikatelka Lucia Novanská, která se odvolala proti pětiletému trestu za manipulace s tendry.

Případ Ratha a Novanské vyloučil soudce krajského soudu Robert Pacovský k samostatnému projednání loni, původně se záležitost týkala jedenáctičlenné skupiny. Důvodem bylo urychlení zdlouhavého procesu. Novanská měnila advokáty a Rath měl prý zdravotní problémy, a soud tak nemohl pokračovat.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

U Krajského soudu v Praze pokračoval proces s exhejtmanem Davidem Rathem.

Mezi zbylými obžalovanými jsou zejména podnikatelé, za organizátory ale soud označil bývalého poslance a náměstka nemocnic Petra Kotta a jeho manželku Kateřinu (dříve Pancovou), která šéfovala špitálu v Kladně. V této skupině padly loni v dubnu tresty až 7,5 roku vězení, obžalovaní se rovněž odvolali.

Reklama

Související články

Rath dostal víc práv, než vyžaduje zákon

Ačkoli si bývalý středočeský hejtman a poslanec za ČSSD David Rath po celou dobu svého soudního procesu stěžoval, že se stal terčem politického pronásledování...

Výběr článků

Načítám