Hlavní obsah

Nůž jsem si vzal, abych ji postrašil, řekl u soudu obžalovaný z pokusu o vraždu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Zakryl si obličej šátkem, nasadil kapuci a s kuchyňským nožem v igelitce vyrazil do jednoho z pardubických krejčovství. Potřeboval peníze, a tak neváhal obrátit ostrý nůž proti 55leté ženě, která v té době byla v krejčovské dílně. Za to byl Tomáš Labuť (27) obžalován z pokusu o vraždu a od středy stojí před trestním senátem Krajského soudu v Hradci Králové. Hrozí mu 15 až 20 let vězení, případně trest výjimečný.

BEZ KOMENTÁŘE: Tomáš Labuť u Krajského soudu v Hradci KrálovéVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Drama v krejčovství začalo letos 18. května, krátce před pátou hodinou odpolední. Labuť podle obžaloby napadl poškozenou bez varování, dokonce bez předchozího slovního napadení. To podle ní naznačuje, že si vše dopředu dobře uvážil a loupit šel podle jasného plánu, v němž se počítalo se zraněním či smrtí poškozené. I proto po něm žena požaduje jako náhradu 3,4 miliónu korun.

„Vytáhl z igelitové tašky přinesený kuchyňský nůž. A tím ji nejprve dvakrát bodl do oblasti krku a poté do levého ramene. Poškozená se bránila, vytrhla mu nůž z ruky, ale upadla přitom na zem. Tomáš Labuť vytáhl přinesený klacek dlouhý 36 centimetrů a tímto ji napadl několika údery do oblasti hlavy,“ zaznělo z úst státní zástupkyně Lenky Faltusové.

Šel jsem do obchodu, kde jsem chtěl násilím získat prostředky.
obžalovaný

Zraněné ženě se přesto podařilo z dílny utéct ven. Začala volat o pomoc, ale zkolabovala. Její zranění byla vážná. Zatímco jedna bodná rána, hluboká sedm centimetrů, směřovala do oblasti ramene, druhá jí na krku přerušila vnitřní krční žílu. „Zevním vykrvácením a proniknutím vzduchu do krevního oběhu (vzduchovou embolií) byla bezprostředně ohrožena na životě,“ stojí ve spise.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Tomáš Labuť se snažil u soudu krýt obličej listem papíru.

Život jí zachránili lékaři v nemocnici na operačním stole. Obžalovaný mezitím z místa činu utekl, ale byl krátce nato zadržen policií. Ke svému činu se přiznal.

Udělal jsem špatnou věc

„Udělal jsem špatnou věc. Byl to hodně špatný nápad, neměl mě napadnout,“ kál se muž u soudu s tím, že mělo jít pouze o loupež. „Nůž jsem vzal, abych ji postrašil. Předpokládal jsem, že vše proběhne v klidu a vydá mi peníze,“ pokračoval zadrhávajícím se hlasem obžalovaný, který svou výpověď četl z listu papíru. Už dříve policii vysvětlil, proč se vydal loupit.

„Rozbil se rodinný počítač a já měl přispět. Šel jsem proto do obchodu, kde jsem chtěl násilím získat prostředky. To krejčovství jsem měl předem vyhlédnuté,“ přiznal policii obžalovaný, který u soudu příliš hovořit nechtěl. Aby zabránil své identifikaci, ušil si kuklu, oblečení zbavil štítků, dokonce si šaty obšil záplatami.

Je emočně plochý

„Celý útok byl rychlý, nečekal jsem, že se bude bránit. S sebou jsem měl i čisticí prostředky na zahlazení stop, nůž a pytlík na peníze. Ale nic jsem nevzal,“ dodal.

Napadené ženě prý poslal omluvný dopis a nyní slíbil zaplatit náhradu škody, když bude mít z čeho. Až dosud ho prý živily matka a babička, s nimiž žil v domácnosti. Proč si nevydělával sám, na to soudci neodpověděl. Pracoval jen v roce 2008.

Podle psychologů se jedná o psychicky labilnějšího introverta, který se nezajímá o druhé, je nelaskavý a emočně plochý. Orientuje se na vlastní pohodlí a parazitický způsob života. Žije ze dne na den, v podstatě bezcílně.

Soudní líčení má pokračovat ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám