Hlavní obsah

Za myšlenku na vraždu nelze poslat do vězení, řekl soud a zrušil muži osmiletý trest

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jednačtyřicetiletý muž, který podle obžaloby plánoval vraždu bývalé přítelkyně, jde po roce vazby na svobodu. Odvolací senát pražského vrchního soudu ve středu zrušil osmiletý trest, který muž dostal od Krajského soudu v Praze. Obžalovaného osvobodil s tím, že za myšlenku nelze trestat. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Musím říct, že Vrchní soud v Praze se neztotožnil s obhajobou. Má ji za účelovou,“ uvedla soudkyně Pavla Augustinová. „Nejen vzhledem k odposlechům je zcela evidentní, že vážně koketoval s myšlenkou, že jedním z možných řešení je usmrcení poškozené,“ dodala.

Podle Augustinové je tento případ velmi hraniční a soudu nezbylo než respektovat zásadu v pochybnostech ve prospěch obviněného.

„Nelze jinak vyvrátit obhajobu obžalovaného, byť jí jinak nevěříme. Pouze za myšlenku jako takovou není možné odsoudit za přípravu vraždy,“ zdůvodnila zprošťující rozsudek Augustinová.

Hledal nájemného vraha

Muž nejprve najal loni koncem léta soukromého detektiva na sledování bývalé partnerky kvůli tomu, že mu údajně upírala kontakt s jeho synem. Chtěl prý tak získat důkazy o tom, že se žena o dítě nestará.

Najatého detektiva i svého bratra ale podle obžaloby časem žádal, aby sehnali někoho, kdo by expřítelkyni zabil. V monitorovaných odposleších se objevují výrazy jako „konečné řešení“, „nejzazší možnost“ nebo „když nebude existovat, tak nám ani nebude chybět“.

Detektiva se také ptal, zda neví, kdo by za úplatu takové konečné řešení realizoval. Detektiv si nicméně konverzaci vyložil tak, že muž shání nájemného vraha, sehnal mu jakýsi kontakt, ale ve finále celou věc nahlásil policii.

„Klient se kromě několika výroků, které nelze úplně považovat za společensky akceptovatelné, nedopustil ničeho protiprávního,“ prohlásil jeden z obhájců obžalovaného, Tomáš Sokol. „Úvaha o tom, kdyby někdo neexistoval, kdyby ho čert vzal, se v běžné lidské komunikaci objevuje,“ dodal Sokol s tím, že podobné výrazy jsou běžně označovány jako ulevování si.

Podle něj krajský soud ignoroval a v některých případech nesprávně interpretoval důkazy. Navrhl proto odvolacímu senátu rozsudek zrušit a vrátit krajskému soudu nebo rovnou obžalovaného osvobodit.

Nechal sledovat i syna

Obžalovaný muž stejně jako u Krajského soudu v Praze plány na vraždu ženy odmítl. „Měl jsem úmyslně organizovat usmrcení bývalé přítelkyně. Nic takového jsem neprovedl, nic takového jsem nikdy nekonal,“ hájil se před soudem muž.

Před krajským soudem také prohlásil, že při kontaktu s ženou postupoval legální cestou. Svého syna také nechal sledovat, a sice proto, že prý jednou spadl z houpačky. Chtěl tak, aby mohl někdo zasáhnout, kdyby se synovi něco stalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám