Hlavní obsah

Muž vyhrožoval a střílel před dětmi na romském táboře, policie nepřijela

Romský tábor z pěveckého sboru zpěvačky Idy Kelarové, který také spolupracuje s Českou filharmonií, obtěžoval na počátku srpna muž, který v blízkosti dětí opakovaně střílel z blíže neupřesněné střelné zbraně. Muž byl agresivní a vulgární. Policie se ale hlášením, které vedoucí tábora podali až poté, co se první incident opakoval, nezabývala. Jednat začala až po pozdějších urgencích. Uvedl to server Romea.cz.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soubor Čhavorenge pořádal táborové soustředění v Jiřetíně pod Jedlovou a agresorem je podle Romea.cz muž, jehož domek sousedí s táborovým areálem.

„Přestože vedoucí tábora Ida Kelarová tvrdí, že vzhledem ke špatnému počasí probíhaly veškeré zkoušky pěveckého sboru v rumburské tělocvičně, kam všichni každý den dojížděli, a že je tedy vyloučené, aby byl soused obtěžován jakýmkoli hlukem, došlo během tábora třikrát ke střelbě do vzduchu. Poprvé, když se děti večer vracely z celotáborové hry a probíhaly kolem sousedova domu, podruhé během ranní táborové rozcvičky, kdy dotyčný vtrhl přímo do areálu. V obou případech doprovázel střelbu do vzduchu vulgárními nadávkami s rasovým podtextem,” napsal server, podle něhož byl svědkem incidentu i hudební publicista a vedoucího vzdělávacího oddělení České filharmonie Petr Kadlec.

„Muž byl velmi vulgární, střílel do vzduchu a snažil se vyprovokovat rvačku,” uvedla Kelarová.

Server Romea dále napsal: „Pro Idu Kelarovou je podle jejích vlastních slov na celém případu nejvíc zarážející, že když se obrátila na policii, byla nevybíravě odbyta s tím, že policie má své postupy. Vedení tábora se přitom pokoušelo domoci pozornosti nejprve na okresní stanici, posléze i prostřednictvím linky 158. Na místo dění se přesto nikdo nedostavil, stěžovatelům bylo řečeno, aby z celé záležitosti tzv. nedělali kovbojku.”

Nic jsme nezanedbali, hájí se policie

Policie se ale proti takovému tvrzení ohradila. Její mluvčí Pavla Kofrová uvedla, že policisté dodrželi „veškeré postupy a termíny stanovené platnou legislativou a ihned po prověření všech skutečností celou věc postoupili věcně příslušným orgánům“.

Táborníci nicméně byli nuceni podat stížnost dvakrát a teprve 30 dnů po ní obdržela vyrozumění, že policie chování agresora prošetří jako přestupek.

Reklama

Výběr článků

Načítám