Hlavní obsah

Řidiči autobusů se porvali na zastávce, vítěz bitky si trest odpracuje

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Řidiči autobusů z konkurenčních firem Michal Sýkora a Josef Vondra se loni v prosinci poprali přímo na zastávce v Janovicích na Klatovsku poté, co se předtím během cesty předháněli s cílem dojet tam jako první. Pěstní souboj tehdy vyhrál Sýkora, který svého rivala před cestujícími zmlátil tak, že ten skončil v nemocnici se zlomeným žebrem a podlitinami v obličeji. Klatovský soudce Jan Kasal ho za to v úterý potrestal 220 hodinami obecně prospěšných prací.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Michal Sýkora (vpravo) a Josef Vondra před soudem

Článek

Rozsudek je pravomocný, žalobkyně i Sýkora se na místě vzdali odvolání.

„Já byl napadený jako první a jen jsem se bránil. Možná jsem reagoval nepřiměřeně, ale nechtěl jsem mu ublížit,“ prohlásil 41letý řidič. Druhý z šoférů přiznal, že praštil první v reakci na to, že mu Sýkora schválně zvrhl z přístrojové desky kelímek s čajem.

Oba řidiči přijeli na zastávku téměř současně a krátce nato se do sebe pustili jako kohouti. Vzduchem létaly pěsti, situaci museli uklidnit až policisté. Podle závěru soudu to byl Sýkora, kdo byl během potyčky agresivnější. „Druhý z řidičů se v podstatě jen bránil,“ upozornil Kasal s tím, při rozhodování o trestu zohlednil to, že jako první fyzicky zaútočil Vondra.

Jakmile mi zlomyslně shodil kelímek s čajem, bral jsem to osobně.
Josef Vondra

„Jeho jednání z pohledu soudu trestné není, mohlo by se ale jednat o přestupek,“ dodal Kasal. Incidentu předcházelo přetlačování a nebezpečné předjíždění už během cesty z Nýrska do Janovic. „Snažil jsem se autobus přede mnou předjet, ale jeho řidič mi v tom schválně bránil. Když jsme dojeli na zastávku, šel jsem za ním a naprosto v klidu jsem mu řekl, že porušil všechny silniční předpisy a že mám vše nahráno na kameře. On mě poslal do pí...,“ vypovídal Sýkora.

Převrhl kelímek

Připustil, že kelímek s čajem v autobuse druhého řidiče převrhl. „Nedopatřením jsem o něj zavadil. Za to jsem se mu omluvil a vrátil se ke svému autobusu. On ke mně přišel zezadu a dal mi ránu do hlavy. Když jsem se otočil, chytil mě za košili a začal ji ze mě rvát. Pak do mě začal bušit jako do pytle s pšenicí. Jen jsem se bránil – když už jsem viděl, že má dost, tak jsem přestal a nechal ho být,“ popisoval Sýkora svoji verzi.

Podle Vondry to bylo tak, že Sýkora za ním na zastávce přiběhl a vyčítal mu, že ho nenechal předjet. „Já bych nad tím mávl rukou, ale jakmile mi zlomyslně shodil kelímek s čajem, bral jsem to osobně. Cestující zmlkli a čekali, jak budu reagovat. Tak jsem ho doběhl a dal mu zezadu pohlavek. Měl jsem tmu před očima,“ líčil u soudu Vondra.

Prý se jen bránil

Pak se vše seběhlo hrozně rychle. „Najednou jsem ležel na zemi a on mě mlátil. Měl jsem ruce před sebou a snažil se krýt. Pomalu jsem ztrácel vědomí. Na smrt mojí mámy přísahám, že jsem se jen bránil,“ dodal šofér.

Odmítl, že by Sýkoru při předjíždění vytlačoval ze silnice nebo jej jinak ohrožoval. „Všiml jsem si ho, až když vybočil a byl vedle mě. Bylo to z kopce, jel jsem trochu rychleji a on mě nestačil předjet, a tak se zařadil zpátky,“ vysvětloval Vondra před soudem. Na závěr prohlásil, že jako věřící člověk už Sýkorovi odpustil.

Šarvátka řidičů se odehrála před zraky cestujících, z nichž někteří v případu vypovídali jako svědci. Potvrdili, že Vondra sice Sýkoru udeřil jako první, ale následně byl mnohem aktivnějším bijcem obžalovaný.

Reklama

Výběr článků

Načítám