Hlavní obsah

Telefon, z něhož měly unikat informace, se odmlčel. Pak se prý objevil u Tuhého blízkých

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Jakub Troníček

Z telefonu, který patřil blízkým policejního prezidenta Tomáše Tuhého, mohly unikat informace z vyšetřování zmanipulovaných IT zakázek. Uvedl to ve čtvrtek podle Radiožurnálu před sněmovní vyšetřovací komisí někdejší šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Dva nezávislé zdroje Práva popsaly, jakým způsobem byl telefon používán.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Článek

Sám Šlachta odmítl obsah jednání jakkoliv komentovat.

Podle zdrojů Radiožurnálu Šlachta před komisí řekl, že vyšetřovatelé nemají pro toto tvrzení žádný důkaz, ale jen indicie, že telefon, z něhož se informace dostávaly ven, patřil někomu z blízkých policejního prezidenta. Používaná SIM karta byla jiná, než jakou Tuhého blízcí používali.

V případu údajně zmanipulovaných veřejných zakázek je vyšetřováno několik právnických osob, podle médií jde například o firmy Tesco SW, Autocont, Gordic  nebo Mois.

Tuhý přes svou mluvčí Janu Macalíkovou popřel, že by byl do vynášení informací zapojen. „Policejní prezident kategoricky odmítá jakákoliv podezření, že by byl zapojen do vynášení informací, a vnímá je jako účelově vymyšlenou konstrukci s cílem dehonestovat jeho osobu a destabilizovat tak vedení policie,“ uvedla Macalíková.

Informace měly unikat k podnikateli

Podle informací Práva od zdrojů blízkých vyšetřování měli policisté dlouhodobě podezření na úniky citlivých informací z policejních spisů směrem k jednomu z vlivných moravských podnikatelů.

Při sledování jeho telefonu přitom podle všeho narazili na podezřelé číslo registrované v zahraničí, ze kterého ho podle přesvědčení detektivů měl pravidelně kontaktovat zdroj exkluzivních informací.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Robert Šlachta (vpravo) a bývalý šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek přicházejí na schůzi sněmovní vyšetřovací komise

Než však policisté zjistili jeho totožnost, tak se podezřelá SIM karta odmlčela. Detektivové nicméně kromě telefonního čísla měli k dispozici i tzv. IMEI kód, pomocí kterého lze identifikovat konkrétní přístroj, který byl k volání nebo psaní zpráv použit.

A právě ten samý telefonní přístroj podle zjištění Práva od dvou na sobě nezávislých zdrojů blízkých vyšetřování měl začít po zhruba měsíci od vypnutí původního čísla používat někdo z Tuhého nejbližších.

Podrobnosti má vyjasnit Komárek

Podrobnosti o podezřeních dnes už bývalých detektivů protimafiánské jednotky směrem k policejnímu prezidentovi a možnému úniku informací má poslancům vyšetřovací komise při svém vystoupení sdělit někdejší šéf ostravské pobočky ÚOOZ Jiří Komárek. Ten se ve čtvrtek během devítihodinového jednání ke slovu nedostal a jeho výslech je plánován na 18. srpna. [celá zpráva]

Šlachta, který podle svých vlastních slov ve čtvrtek k poslancům hovořil spíše v obecné rovině, nechtěl nejnovější informace týkající se Tuhého jakkoliv komentovat. „Nebudu se k tomu nyní vyjadřovat,“ řekl Právu Šlachta.

Reklama

Výběr článků

Načítám