Hlavní obsah

Nešlo to zastavit, popsal vraždu seniorky obžalovaný. Dostal 14 let

– Brno • Aktualizováno

Za lednovou vraždu seniorky v Pršticích na Brněnsku poslal v úterý Krajský soud v Brně obžalovaného Romana Švába na 14 let do vězení. Šváb se k činu přiznal. Pětasedmdesátiletou ženu uškrtil šálou, poté jí ukradl náušnice a řetízek. Rozsudek není pravomocný, obhájce i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro podání odvolání.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Roman Šváb přichází k soudu.

Článek

Obžalovaný u soudu dopoledne popsal, kdy k vraždě šestasedmdesátileté ženy došlo. Uvedl, že hledal svoji bývalou přítelkyni u její matky v Pršticích, tam ale nebyla.

Šváb seniorku žádal, aby jí zatelefonovala, to ale žena odmítla. Navíc podle něj začala vyhrožovat, že na svoji dceru zavolá policii, protože podle ní žila špatným životem a ona by od ní alespoň měla klid.

Podle Švába ho pak seniorka začala vyzývat k odchodu, nebo že policii zavolá i na něj. Šváb následně vypověděl, že mu bylo líto jeho přítelkyně. Místo aby jí matka pomáhala, tak ji potápěla.

"Byla ke mně otočená zády, nervama jsem se celý roztřepal, bylo to silnější než já, nešlo to zastavit," popsal situaci Šváb.

Cennosti dal do zastavárny

Jak vypověděl, k seniorce přistoupil blíž a vytáhl jí z kapsy šálu. "Omotal jsem jí ji kolem krku a začal ji škrtit. Nestačila se bránit, podlomila se jí kolena, její oči měly agresivní pohled," líčil Šváb.

Když už žena ležela na zemi, vzal jí rozepnutý řetízek a náušnice v hodnotě celkem asi 10 tisíc korun. Následně je nechal přes známého zastavit v zastavárně. Šváb řekl, že trávil posledních deset let na ulici a byl už celkem jedenáctkrát trestán vesměs za majetkovou trestnou činnost.

Státní zástupkyně i obhájce v závěrečných řečech navrhovali trest v dolní polovině sazby. Muži hrozilo deset až 18 let.

„To, co jsem spáchal, nejde obhájit ani omluvit. Nevím, jestli se s tím naučím žít. Je to bolest, která mě bude provázet po celý život, lituji toho,“ uvedl v závěru líčení před soudem Šváb.

Policie začala bezprostředně po vraždě ve druhé polovině ledna po Švábovi pátrat jako po důležitém svědkovi. Po výslechu na konci ledna ho obvinila z vraždy a vzala do vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám