Hlavní obsah

Nájemníky domu v Karlíně ohrožoval oxid uhelnatý, dva lidé skončili v nemocnici

Novinky, jap
Praha

Dva lidé skončili v nemocnici poté, co se ve čtvrtek v pražském Karlíně nadýchali oxidu uhelnatého. Hasiči jeho přítomnost naměřili ve třech bytech. V této souvislosti varují před podceňováním kontrol plynových spotřebičů, především těch, kterými se ohřívá voda. S tropickými teplotami se totiž zvyšuje počet otrav oxidem uhelnatým. Horké počasí totiž brání lepšímu odtahu komínů.

Foto: Pro Novinky David Tichý

Záchranáři v Pernerově ulici v pražském Karlíně

Článek

"Naše jednotka naměřila zvýšenou koncentraci oxidu uhelnatého ve třech bytech. Dva lidé se oxidu uhelnatého nadýchali a museli být záchrannou službou převezeni do nemocnice," řekla Novinkám mluvčí hasičů Pavlína Adamcová.

Plynové ohřívače vody zvané karmy totiž musejí být odvětrávány komínem. Aby táhl, musí být jeho konec studený, aby teplý vzduch z karmy mohl proudit nahoru. Při vedrech se poměr teplot může vyrovnat a komín netáhne, v horším případě se škodlivé spaliny vracejí zpátky přímo do místnosti.

Samotná otrava oxidem uhelnatým je velmi rychlá. Příznaky intoxikace jsou bolesti hlavy, nevolnost až zvracení a neschopnost útěku ze zamořeného prostředí. Při těžké otravě upadá otrávený do hlubokého bezvědomí. Podle lékařů může v této fázi nastat mozková smrt. I když se pacienta podaří zachránit, neurologické příznaky mohou dále přetrvávat.

Při používání plynového ohřívače  je nezbytné mít zajištěnou důkladnou výměnu vzduchu v místnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám