Hlavní obsah

Manželé při sběru hub ochutnali hřib satan, žena skončila na intenzivní péči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Středočeští záchranáři vyjížděli v noci na středu k letošní první otravě houbami. Posádka z Českého Brodu na Kolínsku ošetřila manžele, kteří při sbírání hub ochutnali hřib satan. Tato houba je i v malém množství jedovatá.

Foto: Profimedia.cz

Hřib satan (Rubroboletus satanas)

Článek

Žena skončila na jednotce intenzivní péče nymburské nemocnice, mužův stav nebyl vážný, a tak byl po ošetření ponechán na místě, sdělila mluvčí krajské záchranné služby Petra Effenbergerová.

Operační středisko přijalo půl hodiny po půlnoci informaci o ženě, u níž se projevily známky otravy. Od odpoledne zvracela, měla urputné střevní potíže a nakonec se přidala i dušnost. Mírnější projevy otravy měl i její manžel.

"Na místo okamžitě vyjela posádka záchranářů z Českého Brodu a dispečink konzultoval případ s odborníky toxikologického informačního střediska. Záchranáři oba manžele ošetřili a ženu transportovali na JIP nymburské nemocnice," uvedla Effenbergerová.

Otrava se může projevovat zvracením, křečemi, dušností a třesem. Postiženému začne klesat krevní tlak a hrozí selhání základních životních funkcí. Doporučuje se vyvolat zvracení, podávat projímadla, větší dávku živočišného uhlí a hodně pít. Lidé by měli zavolat na tísňovou linku 155 nebo se snažit co nejrychleji dopravit do nemocnice. Ideální je vzít s sebou zbytek houby či zvratky, aby bylo možné zjistit zdroj otravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám