Hlavní obsah

Třetí z Libanonců v kauze Fajád odletěl v tichosti do USA

Právo, Radim Vaculík

V naprosté tichosti, avšak za mimořádných bezpečnostních opatření předaly české speciální policejní jednotky do rukou americké FBI Libanonce s pasem Pobřeží slonoviny Faouze Jabera, kterého americká justice viní z podpory terorismu a ze spiknutí s cílem zabít důstojníky a zaměstnance Spojených států. Informaci o předání Jabera Američanům v pátek redakci potvrdila Markéta Janovská z tiskového odboru Policejního prezidia.

BEZ KOMENTÁŘE: Předání vězně na pražském letištiVideo: Policie ČR

 
Článek

Dodala, že akce proběhla na pražském ruzyňském letišti už před několika týdny, ale kvůli bezpečnosti nebylo možné věc zveřejnit dříve.

Podle zjištění Práva z důvěryhodného zdroje si cizince vyzvedla policie v pankrácké vazební věznici a předala ho do rukou FBI dokonce už 5. dubna.

O vydání Jabera do USA rozhodl koncem února ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který tím potvrdil dřívější verdikt českých soudů. O pár týdnů dříve však odmítl navzdory stanovisku české justice udělat totéž v případě dalších dvou v ČR držených Libanonců – Alího Fajáda a Chálída El Marábího.

Přiletěl pro něj speciál

Oba byli totiž podle všeho součástí výměny za pětici v Libanonu unesených Čechů. Ti se dostali na svobodu po půl ruce věznění letos 1. února, a jakmile nasedli do letadla směřujícího z Bejrútu do Prahy, z vězení v Česku byli 4. února propuštěni Fajád s El Marábím.

Policejní prezidium může nyní potvrdit, že před několika týdny realizovalo rozhodnutí ministra spravedlnosti o vydání hledané osoby do Spojených států amerických. Předání probíhalo za mimořádných bezpečnostních opatření a využity byly specializované složky policie,“ sdělila Právu Janovská.

Foto: Milan Malíček, Právo

Faouzi Jaber

Upřesnila, že na akci, které se účastnilo několik desítek českých policistů v kuklách, se podílela Speciální taktická jednotka odboru cizinecké policie i Zásahová jednotka Inspektorátu cizinecké policie Praha-Ruzyně.

„K samotnému předání došlo v neveřejné části mezinárodního Letiště Václava Havla Praha. Speciální agenti příslušné federální agentury USA si hledaného odvezli z ČR zvláštním letadlem,“ doplnila Janovská.

Jabera čeští policisté i podle videa předali Američanům na Terminálu 3, tedy na tzv. starém ruzyňském letišti, kde už na něj čekal letecký speciál z USA. Tam mu za „spiknutí k poskytnutí materiální podpory teroristické organizaci“ a také za „spiknutí s cílem zabít důstojníky a zaměstnance Spojených států“ hrozí až doživotí.

Stejný trest by mohli v USA dostat i Fajád a El Marábí, ale Pelikán je do rukou Američanů nevydal, což Američané nesli v únoru hodně nelibě.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Alí Fajád u pražského soudu

Trojici cizinců zatkli čeští policisté z podnětu Američanů předloni v dubnu v jednom z pražských hotelů údajně kvůli podezření z nelegálního obchodu se zbraněmi a drogami.

Zatímco Fajád a El Marábí pak odmítali své vydání do USA, Jaber proti nebyl, přestože v Libanonu žije jeho manželka a syn.

Původně sice požádal v ČR o azyl, ale když neuspěl, chtěl být předán americkým úřadům, což Právu už v únoru potvrdil jeho český advokát Petr Jurák.

Spekuluje se o tom, že Jaber pracoval pro některé tajné služby, údajně pro francouzské, nebo dokonce přímo i pro americké, a byl to údajně on, kdo prý vylákal do ČR pro změnu spolupracovníka libanonské rozvědky Fajáda a také El Marábího.

Fajád stále zadržen

Ti se tedy sice v únoru vrátili do rodné země, která je pak rovněž odmítla Američanům vydat, ale ani tam nemají podle všeho na růžích ustláno. Například Fajád se doteď nedostal domů.

„Hovořili jsme s jeho bratrem, (Fajád) je stále zadržován libanonskými úřady, ale jeho bratr za ním chodí na návštěvy a údajně by měl být v dohledné době propuštěn. To už ale tvrdí tři měsíce, takže nevím, co je na tom pravdy,“ řekl Právu jeden z Fajádových českých právníků Jan Švarc, který přitom patřil mezi pětici unesených Čechů v Libanonu.

Co se stalo s druhým ze jmenovaných cizinců El Marábím po návratu do Bejrútu, to Švarc netuší. „O něm nevím vůbec nic, po něm se slehla zem,“ konstatoval advokát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Chálid el Marábí

Byl to právě Švarc, kdo loni v červenci cestu českých občanů včetně jednoho agenta Vojenského zpravodajství i dvou redaktorů jihočeské regionální televize organizoval. Jenže při jednom z výletů údajně padli do léčky a byli uneseni neznámými ozbrojenci, kteří je až do února drželi v zajetí a společně s nimi i Fajádova bratra Saíba.

Únosci za jejich propuštění požadovali podle dřívějších vyjádření Švarce nejprve osvobození Fajáda v ČR, poté jim prý šlo především o volnost El Marábího.

Žádné obvinění, žádné odškodnění

Okolnosti celé události prověřují čeští detektivové protimafiánského útvaru (ÚOOZ), kteří zjišťují, kdo mohl únos Čechů zavinit či se na něm přímo podílet.

„Věc je nadále v prověřování, nikomu nebylo sděleno žádné obvinění,“ řekl v pátek Právu bez dalších podrobností ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

Skutečnost, že konkrétního pachatele či viníka policisté zatím neoznačili a nikoho neobvinili, je i důvodem, proč dosud nikdo z pěti unesených Čechů nepožádal o finanční odškodné, přestože to někteří z nich v únoru avizovali s odkazem na to, že se stali obětí trestného činu a přišli o půl roku svého života.

„Zatím nevíme, po kom bychom to mohli žádat, všichni čekáme na výsledek šetření policie,“ dodal Švarc, který podle svých slov právně zastupuje celou pětici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám