Hlavní obsah

Spolubydlícího ukopal botami se železnou špičkou, dostal 17 let

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Krajský soud v Olomouci ve středu potrestal sedmnácti lety vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou jedenatřicetiletého již třikrát soudně trestaného Miroslava Palovčíka ze Zábřehu na Šumpersku. Muž loni v říjnu v opilosti brutálním způsobem zavraždil svého dvaapadesátiletého spolubydlícího.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Miroslav Palovčík u Krajského soudu v Olomouci

Článek

Krajský soud mu zároveň uložil ústavní ochrannou protialkoholní léčbu. Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný se proti němu na místě odvolal.

Tragédie se podle obžaloby stala 7. října večer v bytě v 5. patře domu na zábřežském sídlišti Severovýchod, kde se několik lidí účastnilo bujaré pitky. Muž tam v opilosti po předchozí hádce kvůli přítelkyni nejprve srazil svou pozdější oběť na podlahu.

Od rána jsme všichni společně popíjeli a já měl okno.
obžalovaný

„Už ležícího muže pak mlátil pěstmi do obličeje, poté ho kopal botami se železnou špicí do oblasti hlavy a dupal po něm. Napadený utrpěl mimo jiné mnohačetná devastující poranění obličeje, lebky, ale například i zlomeniny žeber, přičemž bezprostřední příčinou jeho úmrtí byl otok mozku,“ uvedla státní zástupkyně s tím, že s ohledem na způsob a intenzitu útoku si musel být vědom, že nešťastníkovi může způsobit smrt.

Výjimečná krutost

S tím se ztotožnil i soud. „Šlo o útok, který se krutostí vymyká násilí, s jakým se tady u krajského soudu v obdobných případech zabýváme,“ zdůraznil soudce Vladimír Hendrych. Nad intenzitou útoku, po němž měl útočník oteklé klouby na ruce, se pozastavil i přizvaný soudní znalec, který uvedl, že za dvaadvacet let své praxe se s obdobnou devastací těla oběti setkal jen ve dvou či třech případech.

Obžalovaný vinu přiznal. Tvrdil však, že si na nic nepamatuje. „Od rána jsme všichni společně popíjeli a já měl okno. Vzbudil jsem se až na druhý den ráno. Spolubydlícího jsem našel vedle v pokoji ležet na boku v krvi přikrytého spacákem. Vzbudil jsem matku, řekl jí, že je asi mrtvý, ať zavolá policajty,“ řekl.

Omluvil se

„Neplánoval jsem to, co se stalo. Je mi to líto. Pozůstalým bych se chtěl omluvit,“ dodal před vynesením rozsudku.

Jeho matka a její přítel, kteří byli také aktéry pitky v bytě, se pokoušeli útok bagatelizovat, byť konstatovali, že si toho příliš nepamatují. Připustili pár facek, úderů či kopanec „Domnívám se, že můj syn by nebyl schopen nikoho zabít. Je schopen se porvat, ale zabít, to ne,“ uvedla matka již v přípravném řízení.

Obhájkyně se snažila soud přesvědčit, že na útoku se mohl podílet i přítel matky útočníka. S tím se však soud neztotožnil. Nevzal ani v úvahu to, že by měl podle obhajoby zohlednit skutečnost, že v době útoku měl kvůli alkoholu sníženou rozpoznávací schopnost svého jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám