Hlavní obsah

Štěnice na kriminálce řeší GIBS

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O okolnosti, za jakých byly do prostor pražské hospodářské kriminálky namontovány odposlechy, se zajímá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Bez dalších podrobností to potvrdila mluvčí Policejního prezidia Markéta Janovská.

Foto: Mapy.cz

Pražský odbor hospodářské kriminality sídlí v Kongresové ulici v budově Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy (na snímku).

Článek

Na elektronické štěnice v sídle detektivů, kteří se mimo jiné zabývají i podezřením na dotační podvod při stavbě luxusní farmy Čapí hnízdo vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), upozornilo v sobotu Právo. [celá zpráva]

Kdo a proč je tam instaloval, ale dosud není jasné.

„Celou záležitostí se momentálně zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů, takže se k tomu nemůžeme a nebudeme vyjadřovat,“ interpretovala Janovská vyjádření policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Mluv­čí samotné inspekce Radka Sandorová odmítla citlivou kauzu jakkoli komentovat.

Případnou trestnou činnost policistů má přitom na starost právě inspekce, nicméně její lidi podle informací Práva za napíchnutím pražských kolegů nestáli. „Inspekce byla na místě hned po ohlášeném nálezu a konstatovala, že jde o profesionální práci, nicméně někoho jiného,“ řekl k tomu Právu dobře informovaný zdroj z bezpečnostní komunity.

V jejím zákulisí se přitom spekuluje o tom, že odposlechy ve skutečnosti na pražskou hospodářskou kriminálku nainstaloval celostátní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Také jeho mluvčí Pavel Hanták ale k případu zarytě mlčí.

Inspektory volal šéf odboru

Protimafiánská jednotka přitom jakékoliv akce namířené proti policistům ve své gesci podle zákona na rozdíl od inspekce nemá, nicméně např. v poslední době vedla šetření kauzy Vidkun, ve které jsou z klientelismu podezřelé špičky olomoucké policie.

Státní zástupci v tomto případě rozhodli o přidělení kauzy lovcům mafiánů kvůli tomu, že se do ní údajně zapletli i důstojníci inspekce.

Prostorový odposlech včetně skryté kamery ve své kanceláři nalezl v uplynulých dnech šéf odboru hospodářské kriminálky Pavel Klučka a podle informací Práva to byl právě on, kdo inspekci na místo bezprostředně poté zavolal. Právu v této souvislosti už v pátek odmítl poskytnout jakýkoli komentář s tím, že je vázán mlčenlivostí.

Česká televize o víkendu v reakci na zjištění Práva uvedla, že policisté z protimafiánského út­varu podezírají jednoho z detektivů z toho, že manipuloval na pokyn někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové (dnes Nečasové) vyšetřování kauzy spojené s únikem jejích výplatních pásek. Z toho Klučkovi lidé vinili někdejšího šéfa civilní rozvědky Karla Randáka, soudy ho ale nakonec pravomocně obžaloby zprostily.

Související témata:

Foto: Archiv, Právo

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová (Nagyová) u Obvodního soudu pro Prahu 1

Sama Nagyová čelí několika obžalobám a všechny odnože této rozsáhlé kauzy má na starost olomoucké Vrchní státní zastupitelství. Také jeho náměstek Petr Šereda se ale k celé věci odmítl jakkoli vyjádřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám