Hlavní obsah

Při cvičení záchranářů na lanovce promrzly figurantky, jedna zkolabovala

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvyklý závěr mělo středeční taktické cvičení záchranářů a hasičů na lanovce na Pustevnách v Beskydech. Několik figurantek z řad studentek dvou středních škol při čekání na vysvobození prochladlo. Jedna z nich dokonce zkolabovala a musela být převezena do nemocnice.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Cvičení záchranářů na lanovce mezi Trojanovicemi a Pustevnami

Článek

Sedačky po celé délce lanovky mezi Trojanovicemi a Pustevnami obsadili mladí figuranti z řad studentů Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm a Střední zdravotnické školy ve Zlíně. Bohužel ale podcenili panující chladné počasí a někteří z nich promrzli.

„V poslední třetině cvičení musely posádky ošetřovat postupně pět podchlazených figurantek, přičemž u jedné z nich došlo i ke kolapsu. Všem bylo poskytnuto lékařské ošetření, včetně aplikace zahřátých infuzních roztoků a tepelného komfortu,“ uvedl mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Cvičení záchranářů na lanovce na Pustevnách

Jedna studentka podle něj skončila v nemocnici. Tam byla ošetřena a ještě téhož dne byla propuštěna do domácího ošetřování.

První společné cvičení

Na lanovce, kde probíhalo cvičení, ještě nikdy v minulosti nemuseli záchranáři nikoho vysvobozovat. Dva nedávné zásahy ale hasiči evidují u jiné lanové dráhy v Beskydech, která vede z Třince-Oldřichovic na Javorový vrch. „V červnu 2014 zde složky IZS úspěšně zachránily 50 osob, v únoru 2015 celkem 27 osob,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Cvičení na Pustevnách se ve středu účastnilo více než 150 profesionálních i dobrovolných hasičů a záchranářů. Šlo o první společné cvičení integrovaných záchranných systémů obou sousedních krajů po čtrnácti letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám