Hlavní obsah

Žena, která dala dceři do jogurtu fridex, si definitivně odsedí 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost ženy, která se pokusila zabít tříletou dceru jedovatou nemrznoucí směsí Fridex. Justice matku poslala na 15 let do vězení, nyní je verdikt definitivní, vyplývá z usnesení na webu soudu. Obhajoba opakovaně poukazoval na údajnou duševní chorobu ženy a nepříčetnost v době činu. Soudy ale dospěly k závěru, že matka věděla, co činí.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Odsouzená žena u Vrchního soudu v Praze

Článek

V ústavní stížnosti obhajoba kritizovala zejména postup Nejvyššího soudu, který ženě údajně neposkytl ochranu a nenapravil chybu soudů nižších instancí, spočívající v mylném vyhodnocení znaleckého posudku.

Podle ústavních soudců ale Nejvyšší soud dovolání řádně projednal. "Odvolací rozsudek prověřil, s jednotlivými námitkami se vypořádal a přesvědčivě vysvětlil, proč je nepovažuje za důvodné," stojí v usnesení. Žádné porušení základních práv tedy ÚS nezjistil.

Třiadvacetiletá žena otrávila dceru nemrznoucí směsí předloni v lednu. K podvečernímu koupání donesla dítěti kelímek ovocného jogurtu, který z poloviny naplnila fridexem. Holčička jogurt snědla, poté ale v obývacím pokoji odmítla vypít rovněž otrávenou šťávu s tím, že jí nechutná.

Zasáhl otec

Nápoje se náhodou napil otec dítěte, který potom manželku přiměl k přiznání a včas zavolal lékaře. Ti dívce po urgentním transportu do pražské motolské nemocnice zachránili život. Matka už dříve uváděla, že jednala pod vlivem alkoholu, léků a těžké životní situace. Podle psychologů ale při činu nejspíš přenesla na děvče agresi, kterou pociťovala vůči manželovi.

Podle znaleckého posudku žena vzhledem ke své inteligenci, zkušenostem i výchově dokázala plně rozpoznat protiprávnost svého jednání. Její ovládací schopnosti pak smíšená porucha osobnosti spolu s alkoholem snížila jen nepodstatně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám