Hlavní obsah

Soudkyně způsobila průtahy v dalších třech desítkách kauz, přijde za to opět o část platu

Právo, pko

S mírným trestem odešla od kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 10 Monika Spáčilová, která způsobila průtahy ve třech desítkách případů. Soud ji potrestal srážkou z platu o 15 procent na dobu jednoho roku, přitom před pouhými dvěma lety Spáčilová přišla o peníze po verdiktu kárného senátu za stejný prohřešek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudkyně Monika Spáčilová přijde o 15 procent platu po dobu jednoho roku.

Článek

Podle předsedy kárného senátu Radovana Havelce soud našel pochybení ve třech desítkách případů. „Uložený trest odpovídá provinění. Přihlédli jsme i k tomu, že soudkyně se zpovídala před kárným senátem už v nedávné době,“ konstatoval Havelec.

V roce 2014 měla Spáčilová snížený plat o deset procent na dobu tří měsíců.

Předsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 10 Jaroslava Pokorná pohnala svou podřízenou před kárný senát za to, že nekonala ve 45 případech. „Spisy byly neskončené nebo nebyly vyhotovené rozsudky. Ve spisu z roku 2001 nedostali účastníci rozsudek. Některé spisy byly vedené jako ztracené a ani po předchozím kárném potrestání nezačala s rekonstrukcí těchto spisů. Těžko obhájit před veřejností, že existuje soud, který má roky nevyhotovené rozsudky, když by to mělo být otázkou týdnů,“ řekla v kárné žalobě Pokorná.

Každý člověk dělá chyby, našly by se u každého soudce.
Soudkyně Monika Spášilová

Sama Spáčilová před soudem omlouvala průtahy tím, že byla z předchozího kárného řízení vyčerpaná a musela si odpočinout, nebo že měla nemocného otce, kterého musela často vozit na vyšetření. „V mojí kanceláři se rychle měnily vedoucí, některá děvčata ani pořádně nepracovala. Každý člověk dělá chyby, našly by se u každého soudce, notabene za situace, kdy se chyby chtěly najít,“ slzela před kárným senátem soudkyně.

„Za 30 let jsem se nesetkala s tím, aby u nějakého soudu nebyly napsané rozsudky. Jestli připustíme, že soudce se může chovat tak, že léta nenapíše rozsudek, bude to špatný vzkaz i pro ostatní soudce,“ apelovala na potrestání své podřízené Pokorná, která pro soudkyni požadovala odebrání 30 procent platu po dobu dvou let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám