Hlavní obsah

Kvůli vraždě bosse podsvětí z 90. let zadržela policie dalšího muže

Aktualizováno

Policisté obvinili dalšího muže kvůli vraždě jednoho z šéfů českého podsvětí Antonína Běly, která se stala před 20 lety. Soud ho ve čtvrtek poslal do vazby kvůli obavám, aby neutekl nebo neovlivňoval svědky, kteří dosud nebyli vyslechnuti, anebo jinak nemařil objasňování případu. Informoval o tom státní zástupce Tomáš Milec, který má případ na starosti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ze spolupachatelství při vraždě byl před týdnem obviněn také dvaapadesátiletý Pavel Šrytr, který dělal Bělovi osobního strážce. Skončil ve vazbě ze stejných důvodů jako druhý zadržený muž. [celá zpráva]

Na zadržení druhého podezřelého upozornil Radiožurnál, který už minulý týden při zadržení Šrytra informoval o tom, že policie chce kvůli vraždě zatknout nejméně jednoho dalšího podezřelého. Podle Milce jde o jedenapadesátiletého muže. Bližší informace k případu nechce zatím státní zástupce zveřejňovat.

Běla byl zavražděn v dubnu 1996 před svou vilou v Úvalech u Prahy, za několik dnů by tak u případu uplynula promlčecí lhůta. Podle informací ČTK byl Šrytr zadržen na základě nových svědeckých výpovědí, které se podařilo detektivům získat. Obviněným za vraždu hrozí až 15 let vězení nebo výjimečný trest.

Odnesli si peníze

Vraždu Běly před 20 lety provedlo maskované komando. Skupina vnikla o sobotní noci do Bělova domu a údajně si odnesla i mnohamiliónový lup. Běla zemřel na následky střelných poranění, která mu pachatelé způsobili několika dávkami ze samopalu.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Pavel Šrytr v roce 2007 u soudu

V médiích se tehdy objevovaly informace, že za vraždou Běly stál kontroverzní podnikatel František Mrázek. Ten byl zavražděn o deset let později. Mrázka později po vraždě Běly chránil právě Šrytr.

Na dopadení Šrytra se podílel speciální policejní tým Tempus, který v roce 2013 vznikl na Policejním prezidiu. Jeho cílem je vyšetřovat letité kauzy, které se nepodařilo objasnit. Tým od té doby vyřešil několik případů – vraždu vymahače dluhů v Praze z roku 1993, brutální vraždu podnikatele v Otrokovicích z roku 2005, vraždu číšníka na zlínském sídlišti z roku 2001 nebo vraždy podnikatelů zapletených do nelegálních obchodů s lehkými topnými oleji (LTO) ve Zlíně a Uherském Hradišti z roku 1995.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám